h i r d e t é s

Tíz évvel is megrövidítheti az élettartamot a légszennyezettség

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tíz évvel is megrövidítheti az élettartamot a légszennyezettség

2020. július 30. - 10:22

 

Hosszú távon jóval nagyobb veszélyt jelent, mint a koronavírus, kutatók szerint az emberi egészség számára ez a legnagyobb kockázat.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Világszerte átlagosan csaknem két évvel csökkenti a várható élettartamot a légszennyezettség az AQLI (Air Quality Life Index), a légszennyezettségnek való kitettség és a rövidülő élettartam közötti ok-okozati összefüggést számszerűsítő index szerint.

"Ez jelenti a legnagyobb kockázatot az emberi egészség számára" – közölték a kutatók.

A Chicagói Egyetemen működő Energiapolitikai Intézet (EPIC) munkatársai az elmúlt két évtizedet vizsgálták. 

Az index a főként a fosszilis égéstermékek használatával keletkező finompor-részecskék okozta légszennyezettség hatását vizsgálja az emberi egészségre. 

A különösen súlyosan érintett országokban a légszennyezettség a várható átlagos élettartamot csaknem tíz évvel rövidíti meg. Súlyosan érintettek a tanulmány szerint Banglades, India, Nepál és Pakisztán, ahol a világ népességének csaknem egynegyede él. Itt a légszennyezettség mértéke 44 százalékkal magasabb, mint 20 évvel korábban. A várható élettartam ezáltal átlagosan öt évvel csökkent, India és Banglades egyes régióban azonban csaknem tíz évvel.

Délkelet-Ázsiában főként az erdő- és bozóttüzek, a közlekedés és az erőművek szennyezik a levegőt. A légszennyezettség mértéke az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határértékeket a régió 89 százalékában lépi túl. A területen összesen 650 millió ember él.

Az Egyesült Államokban, Európában és Japánban javult a levegő minősége – írták a kutatók. Világátlagban azonban továbbra is csaknem két évvel csökken a várható élettartam.

Michael Greenstone, az AQLI alapítója szerint hosszú távon a légszennyezettség jóval nagyobb veszélyt jelent, mint a koronavírus. A terhelése ráadásul Covid-19 megbetegedés esetén megnöveli az egészségügyi kockázatokat. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s