fbpx Többen félnek a klímaváltozástól, mint a járványtól | CIVILHETES

h i r d e t é s

Többen félnek a klímaváltozástól, mint a járványtól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Többen félnek a klímaváltozástól, mint a járványtól

2021. január 27. - 15:50

 

Az emberek többsége a klímaváltozást tartja a legfenyegetőbb veszélynek a koronavírus-járvány közepette is. Ez derül ki az ENSZ fejlesztési hálózatának nemzetközi közvéleménykutatásából, amely 50 ország összesen egymillió kétszázezer lakosának megkérdezésével zajlott.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A kutatóknak sikerült bevonniuk a nehezen elérhető társadalmi csoportokat is. A gyerekeknek például telefonos játékprogramokon keresztül küldtek felhívást.

A szervezet egyik stratégiai tanácsadója, Cassie Flynn azt mondja, nem érte meglepetésként, hogy a fiatalokat, különösen a 18 év alattiakat foglalkoztatja a klímaválság, megjelöltek több lehetőséget is a helyzet megoldására. Az viszont már érdekes, hogy aktivitásban az idősebb generációk sem maradnak le nagyon mögöttük. Még a 60 évesnél idősebbek is úgy érzik, hogy vészhelyzet van ebből a szempontból, és muszáj, hogy találjunk globális stratégiát a légkör felmelegedése ellen.

A válaszadók 64 százaléka gondolja úgy, hogy a Föld légkörének átalakulása katasztrófa közeli helyzetet teremtett. A megoldás következő négy stratégiai eleme kapta a legtöbb szavazatot: 

  • a termőföld és az erdőségek védelme
  • a fosszilis energiahordozók leváltása megújuló energiaforrásokra
  • klímabarát mezőgazdaság kialakítása
  • sok pénzt költeni zöld vállalkozások és munkahelyek támogatására

Jó hír, hogy az Egyesült Államok visszatér a 2015-ös párizsi klímaegyezményhez. Csakhogy az aláíró államok többsége sehol sem tart vállalt kötelezettségei teljesítésével. Eközben az uniós diplomácia még szorosabbra venné a határidőket.


 

Kommentek

h i r d e t é s