h i r d e t é s

Továbbra is szokatlanul meleg idővel hízeleg a hét, ködfoltok takarják be a reggeleket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Továbbra is szokatlanul meleg idővel hízeleg a hét, ködfoltok takarják be a reggeleket

2019. október 15. - 06:18

 

A következő napokban reggelente sokfelé lehetnek ködfoltok, de délután általában többórás napsütésre van kilátás. A hőmérséklet több fokkal az ilyenkor szokásos átlag felett alakul. - írja az idojaras.hu.

A Nap körül megjelenő kör, halojelenség az égbolton Pécs határában 2019. október 14-én. A gyűrű alakú fényjelenséget a 8-12 kilométer magasban elhelyezkedő felhőkben lévő jégkristályokon megtört és visszaverődött fénysugarak okozzák. Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás

Kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak. Csapadék nem alakul ki.  Délután a kevés felhő mellett többórás napsütésre van kilátás, csapadék nem lesz. Megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a déli szél. A csúcshőmérséklet többnyire 19, 24 fok között alakul, csak a tartósan párás vidékeken lesz ennél hűvösebb.

Orvosmeteorológia

Kedden is elkerülik a frontok a Kárpát-medencét, térségünk nagy részén kedvező humánmeteorológiai feltételek érvényesülnek. Ez a szokatlan meleg és a reggeli nyirkosság azonban okozhat problémákat! - írja a meteoklinika.hu.

Kedden frontmentes, a nap nagy részében kellemes időre számíthatunk. Reggel viszont ismét többfelé párássá válik a levegő, sűrű ködfoltok is megjelennek, melyek néhol makacsnak bizonyulhatnak. A nyirkos hajnalon az ízületi panaszokkal élők kellemetlen humánmeteorológiai tünetei fokozódhatnak, végtagjaik sajoghatnak. Amennyiben az érintett csoportba tartozik, még a következő napokban is készülhet hasonlóakra. Napközben gyönyörű napos időben lesz részünk, mely a szabadtéri programoknak, a természetjárásnak, sportolásnak is kedvez, szerencsés, ha ezt ki tudja használni. A szép időben javul a közérzet, a hangulat, a napsütés pedig immunerősítő hatással is bír.

Úgy érzi, hogy önnek nem csak kellemes perceket okoz a nyárias idő? Ne habozzon! Fogadja meg a meteogyógyász tanácsait! 

Helyenként átmenetileg megemelkedhet a levegő szennyezőanyag-tartalma (főleg reggel), de a legtöbb helyen az egészségügyi határérték alatt maradnak a koncentrációk.

A közlekedésben a reggeli ködfoltok jelentik a legnagyobb veszélyt, a párás területeken a lecsapódó nedvesség csúszóssá is teheti az utakat. Emellett jelentősen lecsökken a látótávolság is, mindenképpen vezessen lassabban és óvatosabban! Néhányan tompa reflexeket is tapasztalhatnak, a friss levegő, az utazásba iktatott pihenőidő élénkítően hat. Főleg napnyugta és napkelte táján a napsütés is megzavarhatja a közlekedőket, célszerű napszemüveget magunkkal vinni.

Vezető tünetek a mai napon: ízületi panaszok, fáradékonyság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s