h i r d e t é s

Újra felbukkant egy fotó a rejtélyesen megharapott cápáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újra felbukkant egy fotó a rejtélyesen megharapott cápáról

2022. január 07. - 06:51

Még 2019-ben futott körbe a közösségi médiában és a különféle portálokon az a felvétel, amelyen egy különleges sebbel rendelkező cápát mutattak be. 

@jalilnajafov

A Jalil Najafov nevű fotós által készített felvételen az volt látható, ahogy a mexikói partoknál utazó hajó mellett feltűnt egy nagy fehér cápa, rajta egy hatalmas nagy harapásnyommal. Teljesen megdöbbentette a szakértőket is a harapásnyom, hiszen közel akkora volt a nyom is, mint maga a cápa és egy amúgy is hatalmas vízi élőlényen sokkoló volt ezt látni.

Akkor egyébként az azerbajdzsáni fotós alá is merült, hogy még felvételeket készítsen az állatról. Sikerrel is járt, de valahol elkeverte a felvételeket tároló memóriakártyáját, amit csak most talált meg. Így ismét felkerültek fotók az internetre a megharapott cápáról. Természetesen azért már elég sok elemzés történt a harapásnyommal kapcsolatban, így sok, a fotók alatt megjelent hozzászólásban taglalt elméletet ki lehet zárni. Így például azt is, hogy párzási rítuálé részeként történt a sérülés.

A kutatók szerint ugyanis a harapás helyzete sem igazolja ezt, másrészt a párzás során szerzett sérülések jóval felszínesebbek és sokkal szebben gyógyulnak. Végül a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy másik, akár rekordméretűnek is nevezhető cápa harapta meg a képen szereplő állatot. Ezt egyébként elég sok, a felvételt megnéző, szakmailag kompetens forrás is megerősítette. Azt is ki kell emelni, hogy valószínűleg a seb azóta még szebben gyógyult és most már szinte észrevehetetlen lehet.

Najafov, a fotós egyébként azóta a cápák megmentéséért dolgozik folyamatosan, ugyanis úgy látja, hogy a cápauszony iránti kereslet tönkre fogja tenni a cápák világát és ha nincsenek cápák, akkor nincs óceáni élővilág sem. Ha pedig nincs óceáni élővilág, akkor nincs lehetőségünk a bolygó megmentésére sem. És azt minden projektjében igyekszik hangsúlyozni, hogy a cápák sok száz fajából mindössze egy-kettő veszélyes az emberekre, de azok sem azért, mert mi emberek vagyunk, hanem mert éppen rosszkor vagyunk rossz helyen. (napmintnap.com)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s