h i r d e t é s

Müller Cecília elmondta, miért zárnak a szórakozóhelyek este 11-kor

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Müller Cecília elmondta, miért zárnak a szórakozóhelyek este 11-kor

2020. szeptember 22. - 13:52

 

Az országos tiszti főorvos szerint az új eljárásrendben az egyetlen lényeges változás a karantén időtartama. Az Operatív törzs keddi tájékoztatója.

Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Az új járványügyi eljárásrendről is beszélt Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív törzs keddi tájékoztatóján. Mint elmondta, számos rendelkezés már ismert tavaszról, finomhangolás történt az eljárásrendben. Hangsúlyozta, továbbra is a háziorvos kérheti a laboratóriumi vizsgálatot annak, akit gyanúsnak vél. Sőt, kérik is a háziorvosokat arra, hogy laboratóriumi vizsgálattal legyen megerősítve a gyanú a betegek esetében.

Az egyetlen lényeges változás az új eljárásrendben Müller Cecília szerint, hogy 14-ről 10 napra csökkent a hatósági házi karantén ideje.

A tiszti főorvos kitért arra is: a szórakozóhelyeket azért zárják be este 11-kormert ezzel akarják megakadályozni a csoportosulásokat. Mint elmondta, továbbra is a közösségi terjedés megakadályozása a cél.

A tájékoztatón újságírói kérdésekre is válaszoltak, így szó volt például arról, miként büntetik, milyen módszerekkel ellenőrzik a helytelen maszkviselésta rendőrök az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön. Arról is kérdezték az Operatív törzset, hogy ha áttérnek egy osztályban otthoni tanulásra, akkor a szülőknek, testvéreknek is otthon kell-e maradniuk.

A szoros kontaktszemélyeknek kell csak otthon maradniuk, tehát a koronavírusos diák osztálytársainak kell otthon maradniuk. De az osztálytárs kontaktjai, tehát a vele egy háztartásban élő családtagok már nem minősülnek szoros kontaktnak. Élhetik a saját életüket, nem kell otthon maradniuk – mondta Müller.

Több száz fős iskolába hogyan fog történni a lázmérés? A helyhez kell szabni. Ahány intézmény, annyi lehetőség. Több bejáraton engedjék be a gyerekeket, hogy ne torlódjanak fel. Több hőmérőt használjanak. És a személyzet számát kell többszörözni, hogy flottul menjen az egész – ezek a jótanácsai az országos tiszti főorvosnak az október 1-jén bevezetendő kötelező iskolai lázmérésről. (startlap.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s