h i r d e t é s

Utolsó útjára kísérték Gál Szabolcs ejtőernyőst

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Utolsó útjára kísérték Gál Szabolcs ejtőernyőst

2022. június 01. - 08:36

Katonai tiszteletadás mellett utolsó útjára kísérték Gál Szabolcs főtörzsőrmestert, aki egy ejtőernyős balesetben halt meg májusban.

Gál Szabolcs főtörzsőrmester, a Magyar Honvédség Ejtőernyős Válogatottjának tagja, világbajnok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonája. - Forrás: Magyar Honvédség/Facebook

Gál Szabolcs, a 86. Szolnok Helikopter Bázis ejtőernyőse április 25-én szenvedett súlyos balesetet egy ugrásnál. Az azt követő napokban úgy tűnt, hogy túl van az életveszélyen, emiatt mindenkit meglepett, amikor május 11-én a Honvédség bejelentette, hogy aznap reggel életét vesztette a baleset következtében. 

A korábbi világbajnok ejtőernyős katonát kedden katonai tiszteletadás mellett kísérték utolsó útjára. A gyászszertartáson több százan vettek részt, jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztere és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

A családtagok, barátok és az egykori bajtársak a Szolnoki Sportcentrum tiszaligeti sportcsarnokában búcsúztatták el Gál Szabolcsot. 

Nagyon sokat segített abban, hogy szakmailag én is előrelépjek. Amikor légcellával kezdtem ugrani, az ő hangját hallottam a fülemben: mikor merre forduljak, mikor kezdjek el kilebegtetni

– idézte fel gyászbeszédében Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. Hozzátette: „Amikor Gál Szabolcs a helikopter ajtajában állt, akkor a fedélzeten soha senki nem aggódott azért, hogy rossz helyre ugrik. Mikor megnézte, leellenőrizte a felszerelést, tudtuk, hogy az ejtőernyő kinyílik.

Elég egy másodperc és a végeredmény tragédia. Tragédia neked, a családodnak, gyermekeidnek, az ejtőernyős katonatársadalomnak. Azonban meggyőződésem, hogy a Magyar Honvédség és Magyarország is veszített azzal, hogy ez a hiba bekövetkezett a reptéren

– fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka is.

A honvedelem.hu beszámolójában felidézik, hogy a 31 éves Gál Szabolcs – aki kétgyermekes édesapa volt –  több mint 5800 ejtőernyős ugrást hajtott végre és fiatal kora ellenére már hat  évvel ezelőtt is tagja volt annak az ejtőernyős válogatottnak, akik megnyerték a világbajnokságot, emellett pedig remek kiképzőnek is ismerték a bajtársai. (Index)