h i r d e t é s

Üzemanyaghiány: a Mol szerint beindult a pánikvásárlás

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Üzemanyaghiány: a Mol szerint beindult a pánikvásárlás

2022. december 06. - 07:34

A Mol szerint beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, majd az autósok felvásárolták a drágább fajtákat is. 

Közben az ország különböző pontjairól érkező beszámolók arról tanúskodnak, hogy valóban rosszabb lett a helyzet az üzemanyagok piacán az elmúlt 2 napban, ahol volt benzin vagy dízel, ott hosszú sorok alakultak ki. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint a Mol finomítójában elhárították a műszaki hibát és kezd helyreállni a finomítói kapacitás. Piaci helyzetkép hétfő este.

Hiány, sorok, pánikvásárlás

A Telex arról számolt be, hogy a Mol szerint elindult a pánikvásárlás, ráadásul sokan készleteket halmoznak fel, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A Mol levelében leszögezi, hogy töltőállomásai továbbra is nyitva tartanak, a tartálykocsik folyamatosan úton vannak, a Dunai Finomító karbantartásán pedig szintén dolgoznak és a terveknek megfelelően haladnak.

Az elmúlt napokban sorozatosan számoltunk be az aktuális üzemanyagpiaci helyzetről cikkeinkben. A helyzet az elmúlt 1-2 hétben kezdett súlyosbodni, ám mára kijelenthető, hogy a piaci anomáliák (benzinárstop, kínálati hiány, túlzott kereslet, importhiány, százhalombattai üzem alacsonyabb kapacitása, stb) beindították a fogyasztók nem racionális reakcióját és túlzott vásárlásba kezdtek.

Olvasóinktól folyamatosan kapjuk az információkat az ország legkülönbözőbb pontjairól, hogy az egyes benzinkutakon hogyan akadozik a kiszolgálás, miből nincs a kúton, vagy épp milyen hosszú sorok állnak a töltőállomásokon.

Hasonló fejleményekről számolt be hétfő este az RTL Híradója. Ezek szerint vasárnap estére az ország számos pontján alakult ki üzemanyaghiány és a helyzet hétfőre sem javult sokat.

Azokat a kutakat, ahol volt benzin, onnan lehetett felismerni, hogy az autósok hosszú sorokban várakoztak.

Egyik olvasónk beszámolója szerint ilyen volt például hétfőn késő este a fővárosban a Pesti úton az OMV kút, ahol számítása szerint 26 autó várakozott egyszerre a tankolásra. Egy másik olvasónk azt írta: a 18. kerületben a Cziffra György úti Shell kúton már napok óta lezárták a kutakat, hogy ne lehessen beállni tankolni, mert nincs semmilyen üzemanyaguk. Az Üllői út 661. szám alatti Mol benzinkúton benzint készlethiány miatt nem adnak, a dízel korlátozva még elérhető volt.

Az RTL szerint rára kijelenthető: szerencse kell ahhoz, hogy elsőre találjon olyan kutat valaki, ahol elsőre meg tud tankolni. A csatornának nyilatkozott a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó, aki szerint

hétvégén az ársapka kivezetéséről elterjedt álhírek miatt 30-40%-kal nőtt a tankolások száma.

Szerinte a pánikvásárlások és a Dunai Finomító gondjai miatt fogyott el sok helyen az üzemanyag. Azt is mondta, hogy

mindenképpen örömhír, hogy a műszaki hibát elhárították, ezért várhatóan a következő napokban a finomítói kapacitás folyamatosan emelkedni fog.

Nem külföldi okok állnak most a piac megborulása mögött

A szövetség értesülését a Mol nem erősítette meg az RTL-nek, de nem is cáfolta. Közleményükben azt írták: "napi 24 órában dolgoznak a Dunai Finomító karbantartásán, a terveinknek megfelelően haladunk az újraindításhoz szükséges munkákkal, hogy a jelenlegi 50-55%-os kapacitásról mielőbb visszatérjünk a teljes kapacitásra". Grád Ottó szerint a kiesett importra is szükség van, ehhez ki kellene vezetni a hatósági árat. A kormány nem válaszolt arra a kérdésre, hogy várható-e valamilyen intézkedés az üzemanyaghiány enyhítésére, viszont azt írta az Agrárminisztérium, hogy "a ma életbe lépett brüsszeli olajembargó Magyarország kőolajellátását is nehezíti".

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a mostani üzemanyaghiány elsősleges oka nem a külső tényezőkben keresendőek. Hétfő este a csatornának nyilatkozott Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. December 5-én, azaz ma lépett életbe az EU által elfogdott olajembargó Oroszországra vonatkozóan, ami azt jelenti, hogy az uniós országok nem vásárolhatnak orosz nyersolajat, a tengeri szállítás tekintetében, a csővezetékes szállításra nem vonatkozik a tiltás, tehát Magyarország mentesül a döntés alól. Szintén mától érvényes az EU-országok és a G7-ek közös szankciója, az orosz olajra kivetett ársapka. A nyugati vállalatok nem kezelhetnek 60 dolláros hordónkénti árnál drágább kőolajat.

Pletser Tamás ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy áttételesen ennek az intézkedésnek akár még pozitív hatása is lehet Magyarországra, mivel valószínűleg nőni fog az orosz kőolaj kínálata, mivel kevesebb lehetőségük lesz az oroszoknak ezt a kőolajat eladni, ezért elképzelhető, hogy a felénk történő értékesítés ára csökkenni fog. Ezért mi még ennek az intézkedéssorozatnak a nyertesei is lehetünk - vetítette előre a közgazdász, aki szerint ha az üzemanyagárakra vonatkozó stop hatályát meghosszabbítják, akkor lehetnek még bizonyos régiókban hiányok. A hatósági ár eltörlése viszont megszűntethetné az ellátási problémákat, viszont sokkal drágább lehet az üzemanyag.

Az elmúlt egy évben olyan mértékben romlott a hazai piaci viszony az üzemanyagkiskereskedelem területén, hogy attól tartok, hogy ha valamikor visszaáll a piaci rendszer, akkor az egy nagyon magas árszintet fog kialakítani

- magyarázta az elemző, aki ez alapján el tudja képzelni, hogy Magyarországon lesz a legmagasabb az üzemanyagok ára egész Európában adók és járulékok nélkül. Mivel ez az ársapka intézkedés a fehér kutak jelentős részét tönkretette, ami miatt jóval kisebb lesz a verseny ezen a piacon, ami magasabb árakat eredményez.

Mol: teljes hálózaton részleges készlethiány

Az RTL Fókusz című műsorában az is elhangzott, hogy a Mol szerint elindult a pánikvásárlás, a hétvégén több mint 1,5-szer annyian vásároltak, mint normál piaci helyzetben.

Sokan készleteket halmoztak fel, ezért a teljes hálózaton jelentkezett a részleges készlethiány - hangzott el a műsorban.

Egyre gyakrabban lehet találkozni a kígyózó sorok mellett azzal a jelenséggel, hogy teljesen leürülnek egyes kutak, nemcsak néhány órára, hanem akár napokig, minden üzemanyabból - fogalmazott a műsorban Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. Azt is hozzátette: most már a prémium termékekben is tapasztalható lefolyás, miután a tankolók nem foglalkoznak az árral, kell nekik az üzemanyag bármi áron.

Politikusokat kérdeztek

Az ATV hétfő este megkérdezte az Orbán-kormány minisztereit és államtitkárait, ők maguk mit tapasztaltak a kutakon. Csák János kulturális és innovációs miniszter járja a vidéket is, és tud tankolni, Menczer Tamás felesége a hétvégén a harmadik kútnál tudott tankolni - a KKM államtitkára azt mondta, "ellátási problémák vannak" -, míg Hoppál Péter államtitkár Pécs környékén szinte mindenhol tudott tankolni, de a nagyvárosban "a sofőrje már körbenézett". Menczer Tamás külügyi államtitkár a csatorna kérdésére azt mondta, a felesége a hétvégén tankolt a budapesti agglomerációban, és nehezen tudott tankolni, több töltőállomást is végig kellett látogatnia, Budapesten is. "Dieselt tankolt, körülbelül a harmadik benzinkútnál. Budakeszin laknak, ott a benzinkúton nem talált, ezért bejött Budára" - mondta Menczer Tamás.

Menczer Tamás munkatársunk kérdésére, hogy fenn kell-e tartani az ársapkát, azt mondta: "ellátási problémák vannak, ez világos, ez gondot okoz", az illetések, a kormány dolgoznak azon, hogy ezeket elhárítsuk.

Szerinte minden eshetőséget nyilvánvalóan számba kell venni, "most tette le az esküt az új energiaügyi miniszter, a kormány nyilvánvalóan minden megoldási lehetőséget számba vesz, de egy ilyen fontos kérdésnél higgadtan kell dönteni" - fogalmazott. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!