fbpx Vallásközi konferencia - Európában nincs vallásszabadság | CIVILHETES

h i r d e t é s

Vallásközi konferencia - Európában nincs vallásszabadság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vallásközi konferencia - Európában nincs vallásszabadság

2021. október 15. - 12:09

 

Hölvényi György (KDNP) európai parlamenti képviselő úgy látja, hogy Európában nincs vallásszabadság.

Forrás: S4C.news

A néppárti frakcióban ülő képviselő, az EP emberi jogi albizottságának tagja az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága soros elnöksége idején A modernkori Európa pillérei - a vallási közösségek együttélése címmel Debrecenben rendezett nemzetközi vallásközi konferencia zárónapján, pénteken úgy vélekedett, vallás- és keresztényüldözés nincs a kontinensen, de "vallási diszkrimináció, vallási megkülönböztetés igenis létezik Európában".

A politikus ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy "nagyon végiggondolt európai stratégiával ezen lehet változtatni", mert - tette hozzá -, "az egyházak (...) társadalmi szerepvállalására égetően szükség van az európai társadalomban", például az oktatásban a konfliktuskezelésben és a béke megtartásában.

Hölvényi György történelmi példákat sorolva azt mondta, "amiből ma az európai jóléti társadalom van, a kereszténységből táplálkozott". Ugyanakkor ezt az örökséget "jórészt feléltük, tartalékaink jelentősen csökkentek" - tette hozzá. Nagy kérdésként vetette fel, mennyire tudatosul az emberekben, hogy Európának igenis keresztény alapjai vannak és ez az a kontinens, amelyik képes más vallásokkal alapvetően együtt élni. A politikus közölte: tapasztalatai szerint "ezek a tartóoszlopok meggyengültek".

Az EP-képviselő beszélt arról is, hogy míg Kelet-Közép-Európában a vallás társadalomformáló erejét fontosnak tartják, addig Nyugat-Európában kialakult egyfajta vallási közömbösség. Ezt a vallási vákuumot kell feloldani intézményi módon Európában - fűzte hozzá megjegyezve: a 2021-es Európáért közös felelősséget kell vállalni, azt tudva, hogy "Európa még mindig a világ legjobb helye".

A vallásszabadság, a keresztényekkel és a vallásukban elnyomottakkal való szolidaritás kérdésében Kelet-Közép-Európának sajátos küldetése van az Európai Unión belül is; nélküle nincs megújulás - mondta Hölvényi György a debreceni nemzetközi vallásközi konferencián. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s