h i r d e t é s

Van, akit most neveztek ki, máris kirúgják: a Magyar Honvédség lefejezése zajlik, avagy jogos a fiatalítás?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Van, akit most neveztek ki, máris kirúgják: a Magyar Honvédség lefejezése zajlik, avagy jogos a fiatalítás?

2023. január 21. - 09:51

Alig két nappal a bejelentés után máris megkezdődtek az elbocsátások a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédség vezérkaránál – értesült a Blikk.

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint utat ell nyitni egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez - Fotó: MTI Kovács Tamás

A lap úgy tudja, lázas értekezések folytak a tárcánál, s egymás után rendelték be a 25 esztendős szolgálattal rednelkező, 45 év feletti tábornokokat és főtiszteket. Sokan egyenesen a Magyar Honvédség lefejezésének minősítették a történteket. Ön mit gondol? A cikkünk végén lévő szavazással válaszolhat.

– Összességében százhoz közelít – de lehet, hogy már meg is haladja a százat – azoknak a felsőtiszteknek a száma, akikkel szóban közölték, hogy a jövőben nem tartanak igényt a munkájukra. Köztük van több tábornok, számos ezredes, alezredes, akik negyedszázadot szolgáltak, valójában az életüket tették a haza védelmére. S vannak, akik bizony most nem emelt fővel távoznak – fogalmazott a Blikk névtelenséget kérő forrása korábban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter keddi évértékelő értekezletén jelentette be, hogy a haderő személyi állományának is frissülnie kell.

– Az új kormányrendelet a több évtizedes katonai szolgálat kiemelten méltányos elismerése mellett utat nyit egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez. Annak érdekében, hogy a fiatalok előreléphessenek, szükség van a parancsnoki és tiszti állomány átalakítására – fogalmazott a miniszter.

A rendelkezés szerint azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek, a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti.

 Új juttatási formaként bevezettük a honvédelmi szolgálati juttatást, ami megilleti őket a nyugdíjkorhatár eléréséig abban az esetben is, ha közben munkát vállalnak. A juttatás alapja az utolsó illetmény hetven százaléka. Egy 55 éves katonatiszt például, akinek a jelenlegi illetménye havi bruttó 1,1 millió forint, havi bruttó 616 ezret kap a honvédelmi szolgálati juttatás jogcímén – nyilatkozta Bobrovniczky Kristóf a Magyar Nezetnek.

A két központi szerv mellett a csapatoknál is elkezdődött a vezetők elbocsátása. Parancsnokok is távoznak a beosztásukból. A felmondóleveleket még nem kapták kézhez, ezek postázását várhatóan az elkövetkező napokban kezdik el.

Van, akit most neveztek ki, máris kirúgják

– Még nem tudjuk, milyen szintig akarnak lemenni. Sok olyan ember van, akit nemrég neveztek ki, most meg lapátra teszik – közölte lapunkkal egy hivatásos tiszt.

A Blikk kérdezte a minisztérium sajtóosztályát, megerősítik-e, hogy ekkora számban távolítják el a magasabb beosztású tiszteket, illetve miként fogadják az értintettek a felmondásukat, de egyelőre nem kaptunk választ.

Az biztos, hogy a Honvédszakszervezet üdvözölte a fiatalításra vonatkozó elképzelést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszternek eddig is megvolt a jogosítványa az indoklás nélküli felmentésre, ám most a járandóságok biztosítása új elem. Ezt egyfajta életjáradékként lehet felfogni.

– Ez a fajta személyi változtatás nem újkeletű, hasonlóan jártak el a világ számos seregében, az Egyesült Államoktól egészen Csehországig. Ez nyilvánvalóan sokak önérzetét bántja, hiszen 25 év szolgálat után meg kell találniuk a helyüket a civil életben, muszáj új életpályát elkezdeniük. Ám a fiatalítás érdekében el kell tudni fogadni ezt a megoldást is – mondta a Blikknek egy olyan tiszt, akit nem fenyeget a kirúgás. (Blikk)