h i r d e t é s

Végre betoppan a napsütés, néhány zápor azért még a nyakunkba szakadhat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Végre betoppan a napsütés, néhány zápor azért még a nyakunkba szakadhat

2019. május 17. - 06:08

 

Pénteken délelőtt az ország nagy részén közepesen gomolyfelhős lesz az ég, néhol alakulhatnak ki futó záporok. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Nemes János

Délután a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett több órára kisüt a nap, elszórt jelleggel alakulhatnak ki záporok, keleten helyenként zivatarok. Mérsékelt lesz a déli szél. 16, 23 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken is, és egészen a hét legvégéig frontmentes marad az idő, kora nyárias napok előtt állunk.Sokunknál fokozódhatnak a vérnyomáspanaszok, és a migrén is okozhat kellemetlen perceket. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken fronthatás nem érvényesül, de a melegedés hatására melegfrontot jellemző tünetek továbbra is előfordulhatnak az érzékenyebbeknél és kissé fokozódhatnak is. Amennyiben ön is érintett, akkor észreveheti, hogy tompább, aluszékonyabb lehet a megszokottnál, illetve tartósabban is tapasztalhat fejfájást, migrént. A magas koffeintartalmú italokat most lehetőleg kerülje, helyette fogyasszon zöld teát, de például a rendszeres testmozgás is megoldást jelenthet.

A kissé változékony időben vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a záporok, zivatarok területén légszomj, nehézlégzés és mellkasi fájdalom egyaránt felléphet. Az asztmások és a légzőszervi megbetegedéssel küzdők záporok, zivatarok idején lehetőség szerint tartózkodjanak zárt térben és pihenjenek le.

Csupán lokális csapadék várható záporok, zivatarok formájában, így az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri tevékenységeknek. A sok napsütés hatására javul a hő-és komfortérzet, ajánlott minél több időt a szabad levegőn tölteni, kirándulni, sportolni.

A pollenterhelés nő, a pázsitfűfélék légköri pollenkoncentrációja helyenként elérheti a magas szintet. Az allergiások lehetőség szerint kerüljék a tejtermékek fogyasztását és mossanak sűrűbben kezet és hajat.

A közlekedést zivatarok nehezítik. A zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik a szél, amelynek hatására csökken a gépjármű menetstabilitása, emellett a csapadék is veszélyt jelenthet az utakon.  A balesetek elkerülése érdekében vezessen a megszokottnál lassabban!

Vezető tünet a mai napon: migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s