h i r d e t é s

Vizsgálatot indítottak a szibériai "Csontok útja" kapcsán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vizsgálatot indítottak a szibériai "Csontok útja" kapcsán

2020. november 20. - 06:34

 

Megerősítették a szibériai hatóságok, hogy vizsgálatot indítottak a Szibériában újonnan megjelent „Csontok útja” kapcsán, mely elnevezés onnan érkezett, hogy a kelet-szibériai Irkutszk régióban emberhez tartozó koponyát és csontokat fedeztek fel az autópályán.

Emberi csontokat találtak egy autópályán Irkutszk közelében - Forrás: Orosz Belügyminisztérium

A helyi médiára támaszkodva az Independent arról számolt be, hogy ez a meglehetősen aggasztó incidens úgy történt, hogy megkérték a helyi közigazgatási hatóságokat, hogy kezdjenek valamit a teljesen eljegesedett utakkal, ugyanis azok járhatatlanok.

Erre válaszul a jégmentesítést intéző csoport homokot szórt az útra, ám azt a homokot egy temetkezési helyről gyűjtötték, ahol a helyi média szerint az orosz polgárháború során elesett harcosokat temették el, például a talált koponyáról az a hír járja, hogy körülbelül 100 éves lehet.

A Moszkvától 5400 kilométerre fekvő Kirenszk település mellett történt incidens természetesen felháborította a helyieket, és Nyikoláj Trufanov, egy helyi politikus egy Facebook-posztban fejezte ki az ellenérzéseit az eset kapcsán: "Kirenszkben olyan homokot tettek az útra, amelyben koponyák és csontok is voltak. Az előzetes információink szerint ez azért történt, mert a munkások egy temetkezési helyről szedték a homokot, amelyet az útra vittek. Nincsenek szavak arra, ami kifejezze, ez mennyire undorító. Remélem a hatóságok kivizsgálják az esetet, és megbüntetik az elkövetőket".

Az orosz állami televíziós csatorna pedig ezt követően megerősítette, hogy a maradványok egy orosz polgárháború időszakára visszavezethető temetkezési helyről származnak. A belügyminisztérium állítólag vizsgálatot indított az eset kapcsán, viszont a maradványokat már visszaszállították oda, ahova tartoznak.

A „csontok útja” elnevezés viszont nem ismeretlen a szibériai régióban, ám nem erre az esetre használták eddig, hanem a Jakuckot Magadánnal összekötő autópályára, amelyet a sztálini éra alatt a gulágra száműzött munkások építettek, és egyes történészi becslések szerint 250 000-en haltak bele csak ebbe az építkezésbe. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s