h i r d e t é s

Zivatarveszély miatt több (vár)megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ péntekre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Zivatarveszély miatt több (vár)megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ péntekre

2022. szeptember 29. - 13:37

Zivatarveszély miatt három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye területén. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is - olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott figyelmeztető előrejelzésben.

A zivatarveszély miatt egyébként csütörtökön az ország egész területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Az OMSZ honlapján közzétett előrejelzés szerint csütörtökön napközben többször és többfelé kialakulhatnak zivatarok, a legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon, az Alföldön és északkeleten. 
A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon intenzív, akár heves zivatarok is előfordulhatnak viharos (óránkénti 60-80 kilométeres, a hevesebb gócoknál akár 80 kilométeresnél erősebb) széllel, és rövid idő alatt 20 milliméternyinél több csapadékkal, jégesővel. Este keleten, északkeleten fokozatosan megszűnnek a zivatarok, majd nyugat felől az éjszaka újabb hullámban érkezik csapadék.

Pénteken a csapadékrendszer fokozatosan kelet, északkelet felé vonul, mögötte átmeneti szünet után újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek. Többfelé várható zivatar, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. A kísérőjelenségek közül továbbra is a viharos szél, a jégeső (akár nagyobb átmérőjű is lehet), és a nagy mennyiségű csapadék jelenthet veszélyt. (MTI)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky