fbpx Zombitüzek pusztítanak az Északi-sark körüli területeken | CIVILHETES

h i r d e t é s

Zombitüzek pusztítanak az Északi-sark körüli területeken

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Zombitüzek pusztítanak az Északi-sark körüli területeken

2020. szeptember 08. - 06:09

 

17 éve figyelik szakértők az Arktiszon tomboló bozót- és erdőtüzeket, azóta az idei a legnagyobb és legpusztítóbb, amit valaha mértek – írja a LiveScience.

Az arktiszi nyáron ugyanis az egész télen "lefojtott" úgynevezett zombitüzek jelentek meg, amelyeket eddig a hó és a jég visszatartott, most azonban, hogy melegedett az időjárás, utat törtek maguknak.

A Copernicus Atmoszférafigyelő Rendszer szerint július első felében a tüzek annyi szén-dioxidot hoztak létre, mint amennyit egy Kuba nagyságú ország egy év alatt szokott. Június eleje óta több mint 100 különböző helyen tombolt tűz az arktiszi területeken.

A szakértők nem vártak ekkora és ilyen gyakori zombitüzeket.

A zombitüzek akkor keletkeznek, ha a nyáron tomboló tűzvészt a hideg, a hó és a jégtakaró eloltja, de nem teljesen – ilyenkor a hőmérséklet melegedésével és a jég olvadásával a tundra növényzete egy-egy forróbb pont miatt hamar lángra kaphat megint. Ez két okból is problémás: a melegedő klímával egyre több ilyenre kell számítani, a több tűz pedig hozzájárul a klíma melegedéséhez.

A tavalyi szezon sem volt nyugodt: a májustól októberig tartó bozót- és erdőtüzes szezon a tundrán csak júniusban 50 megatonna szén-dioxid került pluszban az atmoszférában a Copernicus mérései alapján. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s