h i r d e t é s

A munkaközvetítés folyamata: hogyan zajlik a toborzás?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A munkaközvetítés folyamata: hogyan zajlik a toborzás?

2022. december 02. - 09:20

Sok nagyvállalat rendelkezik saját HR osztállyal, aminek részét képezik a toborzók is. Rengeteg cég azonban szeretné ezt a munkaerőt, -időt és energiát más fontos területekbe fektetni, így külsős munkaközvetítőt kér fel az új, potenciális munkavállalók keresésére. De hogyan is zajlik a toborzás folyamata? Cikkünkben röviden összefoglaljuk, mik azok a lépések, amelyeket egy munkaközvetítő végig csinál a potenciális alkalmazott jelöltek megtalálásához.

A kép illusztráció! - Forrás: unsplash.com

Munkakör és elvárások megismerése

Ez elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy a toborzó jó munkát tudjon végezni. Tudnia kell, hogy milyen pozícióba keres embert és azt is, hogy a munkáltató milyen elvárásokat támaszt a potenciális jelöltekkel szemben. Így tud kifejezetten olyan körben keresgélni, ahol ezeknek megfelelő embereket találhat.

Ilyenkor különböző szakmai platformokon, álláskereső oldalakon kezd el nézelődni. Ha olyan személyre bukkan, aki tapasztalatokat tekintve elsőre megfelel, felkeresi telefonon, hogy szóban jobban megismerje. Amennyiben a beszélgetés során továbbra is szimpatikus, egyeztetnek egy interjú időpontot.

Interjú

A jelöltek először mindenképpen csak a közvetítővel vesznek részt az állásinterjún. Ennek során a toborzó még részletesebben megismerheti az interjúalany korábbi munkatapasztalatait és személyiségét is. Ez utóbbi sem utolsó szempont, hiszen munkaköre válogatja, hogy milyen személyiségű ember illene leginkább az adott pozícióba. Például egy ügyfélszolgálatos vagy call centeres pozícióba nem szerencsés egy csöndes, szégyenlős személyiséget felvenni, míg egy IT fejlesztői vagy helpdeskes munkakörben ez nem számít.

Kiválasztás, ajánlás

A toborzó az interjúk során kiválaszt néhány jelöltet, akik mind szakmailag, mind emberileg megfelelnek a vezető által velük szemben támasztott követelményeknek. Ezeket a munkaközvetítő továbbítja a munkáltató felé, aki szintén szervez egy állásinterjút mindegyik jelölttel. Innentől a toborzó munkája véget ér, minden további lépés már a munkáltató felelőssége.

Van egy kivétel, amikor a toborzóra még szükség van. Ez abban az esetben történik, ha egyik jelölt sem felel meg a munkaadónak. Ilyenkor további keresésre van szükség.

Külföldi munkaközvetítés

Nemcsak belföldi toborzók, hanem külföldi munkaközvetítők is léteznek, mint például a Covebo. Az ő feladatuk, hogy Magyarországról toborozzanak munkaerőt külföldi munkáltatók, cégek számára. A folyamat szinte teljesen ugyanaz: keresés, interjú, potenciális jelöltek továbbítása a munkaadó felé.