h i r d e t é s

Az erdőkért felelős államtitkár szembemegy a szakértőkkel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az erdőkért felelős államtitkár szembemegy a szakértőkkel

2022. augusztus 15. - 08:41

Zambó Péter szerint 90 nap alatt kiszárad a kitermelt fa és tűzifaként lehet utána értékesíteni. A szakértők szerint ehhez egy-másfél év kell.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszédet mond a Településfásitási program második ütemének zárórendezvényén Óbarokban 2022. május 4-én. A programban 2020-2022 között 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültettek el – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádiónak.

Zambó azt mondta, minden benyújtott fakitermelési terv előtt helyszíni bejárást tartanak a szakemberek, és vagy engedélyezik az erdőgazdálkodónak a fakitermelést vagy sem.

Amit most a (jog)szabályokban megnyitottunk, az a vészhelyzetre vonatkozó intézkedéseket vetíti előre, ha viszonylag gyorsan nagy mennyiségű fára lenne szüksége lenne az országnak

 – fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta: az éves tervek értelmében az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelését fogják elvégezni az állami erdőgazdálkodók, emellett számítanak magánerdő-gazdálkodók által kitermelt tűzifára is.

Elmondása szerint jelenleg 3,8 millió köbméter akácfa kitermelésére van legális lehetőség, nem védett és nem naturás területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre.

Magyarországnak nagyjából 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8-8,5 millió köbmétert évente, amiből 3-4 millió köbméter tűzifa – ismertette. Tehát közel 4-4,5 millió köbméter tartalék van a rendszerben – tette hozzá.

Jelezte, az sem fog gondot okozni, hogy két héttel előrébb hozták a kitermelési idő kezdetét, a folyamatot meg lehet kezdeni most augusztusban is a talaj és a madárvilág károsítása nélkül. Ezzel az előrehozott termeléssel 100-150 ezer köbméter fát lehet letermelni, így 90 nap múlva ez a mennyiség már száraz tűzifaként kerülhet piacra – mondta. (MTI)/hvg.hu