h i r d e t é s

Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vizsgálatot indított a Pegasus ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vizsgálatot indított a Pegasus ügyében

2021. július 21. - 18:54

Izrael felállított egy magas rangú tárcaközi csoportot, hogy megvizsgálja az egyre erősödő állításokat, amelyek szerint egy izraeli kibercég által értékesített kémprogrammal globális szinten visszaéltek – közölte szerdán egy izraeli forrás.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A csoportot az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezeti, amely Naftali Bennett miniszterelnöknek tartozik, és szélesebb szakterülettel rendelkezik, mint a védelmi minisztérium, amely az NSO Group Pegasus szoftverének exportját felügyeli – mondta a forrás.

“Ez az esemény túlmutat a védelmi minisztérium hatáskörén” – mondta a forrás, utalva a lehetséges diplomáciai visszhangra, miután a médiában a héten megjelentek a Pegasus szoftverével való feltételezett visszaélésekről szóló cikkek és jelentések Franciaországban, Mexikóban, Indiában, Marokkóban, Magyarországon és Irakban.

Szerdán Jean Castex francia miniszterelnök közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnök egy sor vizsgálat lefolytatására szólított fel a Pegasus kémprogram ügyében. Macron telefonja rajta volt a Pegasus-ügyben Marokkó nevében történő esetleges megfigyelés lehetséges célpontjainak listáján – írta kedden a Le Monde című francia napilap.

Az izraeli csoportot első kézből ismerő, az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kérő forrás “kétségesnek” tartotta, hogy újabb korlátozásokat vezetnének be a Pegasus exportjára. A forrás nem nevezte a csoport feladatát hivatalos vizsgálatnak, de azt mondta, hogy a csoportnak hivatalos vizsgálatot kell végeznie: “A cél az, hogy kiderítsük, mi történt, megvizsgáljuk a kérdést és levonjuk a tanulságokat”.

Az NSO szóvivője így kommentálta a fejleményt:

“Üdvözöljük az izraeli kormány minden döntését, és meggyőződésünk, hogy a vállalat tevékenysége hibátlan”.

Bennett hivatala elutasította a kommentárt. A miniszterelnök szerdán egy kiberkonferencián felszólalva nem említette az NSO-ügyet. A Forbidden Stories nevű párizsi székhelyű nonprofit újságírócsoport vezetésével vasárnap 17 médiaszervezet által közzétett globális vizsgálat szerint a Pegasust újságírók, kormánytisztviselők és emberi jogi aktivisták okostelefonjainak megkísérelt és sikeres feltöréséhez használták.

Telegraph azt írja, az NSO elutasította a médiapartnerek beszámolóját, mondván, hogy az “tele van téves feltételezésekkel és meg nem erősített elméletekkel”. A Pegasus kizárólag a kormányzati hírszerző és bűnüldöző szervek általi felhasználásra szolgál a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben – közölte az NSO. (liner.hu)