h i r d e t é s

Bejelentette rendkívüli döntését Brüsszel a magyar EU-pénzekről

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Bejelentette rendkívüli döntését Brüsszel a magyar EU-pénzekről

2022. november 30. - 12:22

Ma délben közös sajtótájékoztatót tart három uniós biztos a magyar helyreállítási program, illetve a felzárkóztatási pénzek témájában – közölte röviddel ezelőtt az Európai Bizottság sajtószolgálata.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Lehet még fordulat

Miután a Bizottság 7,5 milliárd eurónyi magyar EU-támogatás felfüggesztését javasolja a Tanácsnak, utóbbi testületben lehet még fordulat, mert a Népszava információi szerint jó néhány tagállam nem döntötte még el, hogy támogassa-e a Magyarországgal szembeni pénzügyi szankciót.

Azt, hogy a Tanács mikor dönt a magyar EU-pénzekről, egyelőre nem tudni, várhatóan a holnapi brüsszeli tagállami nagyköveti ülésen dől majd el a menetrend, illetve az adott ülés potenciális napirendje. Utóbbi kulcsfontosságú, mert a friss információk szerint a cseh elnökség előbb megkéri az árát a magyar programok jóváhagyásának (szavazásra viszi Ukrajna támogatását és a globális minimumadó ügyét, ezekben egyhangúsági követelmény van) és csak utána viszi szavazásra a magyar programokbeli döntést (mindkettőben elég a minősített többség, tehát az asztalra kerülő végső javaslatot elég, ha 15 tagállam támogat, akik kiadják az uniós összlakosság legalább 65%-át).

A várt verzió mellett döntött az Európai Bizottság

A Bloombergnek egy forrás azt mondta, hogy a helyreállítási programot elfogadásra javasolja a Bizottság, illetve 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást javasol felfüggeszteni.

Egy pozitív és egy negatív döntés

Amint az várható volt: azt jelentette be Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök, hogy a Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a Tanács felé.

Az alelnök most azt magyarázza, hogy milyen feltételek társulnak majd a felfüggesztett pénzek kiszabadításához, illetve a tényleges forráslehíváshoz (27 szupermérföldkő a helyreállítási programhoz, 17 feltétel teljeskörű teljesítése a felzárkóztatási forrásokhoz).

4 feltétel lesz az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésére

Didier Reynders igazságügyi biztos megerősítette a Portfolio azon tegnap esti információját is, hogy végül a 27 féle szupermérföldkő közül 4 vonatkozik az igazságszolgáltatás megerősítésére, és ezek messzire ható következményekkel járnak szavai szerint az igazságügyi rendszerben. Jelezte, hogy csak azután tud hozzáférni a helyreállítási forrásokhoz Magyarország, hogy többek között ezt a 4 mérföldkövet teljesíti majd. (Portfolio)