h i r d e t é s

Brutális időjárás sújtja Thaiföld gazdaságát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Brutális időjárás sújtja Thaiföld gazdaságát

2020. február 09. - 16:43

40 éve nem volt ekkora szárazság a térségben.

Forrás: Jason Larkin / Panos / scidev.net

Az egész thaiföldi gazdaságra hatással van a 40 éve nem látott szárazság, azonban a legnagyobb nehézségeket a cukortermelés szenvedi el. Ennek pedig széleskörű hatásai is lehetnek, mivel Thaiföld a világ egyik legnagyobb cukorexportőre. - írja az Origo

A thaiföldi cukortermelés akár 30 százalékkal, 9-10 millió tonnára, csökkenhet, míg a cukornádtermelés mennyisége lemehet 90 millió tonna alá is a legutóbbi szezonban mért 130 millió tonna után. A szakadás elsősorban a kivételesen száraz időjárásnak tudható be – írja a Bloomberg.

Összességében a kutatók úgy számolnak, hogy 2020-ban a szárazság 46 milliárd bahtnyi (1,47 milliárd dollár) költséget jelenthet majd az ázsiai királyság számára, ami a GDP 0,27 százaléka.

Már a csapvíz is sós Bangkokban


Forrás: International Rivers

A fentiek mellett a helyzet már januárban is elég súlyos volt. Szintén a Bloomberg számolt be ugyanis arról, hogy Bangkok lakosai szó szerint érezhették a szárazság kockázatának ízét.A városban is ugyanis elkezdett sóssá válni a csapvíz,mivel a Csaophraja folyó vízszintje a szárazság miatt olyan alacsony, hogy képtelen megállítani dagálykor a tengervizet. (origo.hu)