h i r d e t é s

Gyurcsány Ferenc pelenkázásban is verhetetlen

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyurcsány Ferenc pelenkázásban is verhetetlen

2015. július 19. - 12:56
0 komment

Éveken át Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök feleségeként tekintettek rá. 

Ma viszont azon túl, hogy Dobrev Klára főállású édesanya öt hónapos kisfiával, Marcival, az Altus Rt. igazgatója, százmilliós uniós pályázatának nyertese.

Kevés neki a nap 24 órája, de azért a családi ház kertjében szakított kis időt egy gyors interjúra, férje átvette erre az időre Marcit, úgy tüsténkedett a konyhában. Klára asszony büszke rá, hogy családfenntartó, sőt a vihart kavart pályázata után újabbat készül elnyerni Brüsszelben. 

S bár mindennap szóba kerül a családban a politika, és munkál benne a tenni akarás, úgy érzi, soha nem lenne kormányfő.

A blikk.hu interjúja következik:

Vasárnapi Blikk: Mikor volt hálásabb Gyurcsány Ferenc feleségének lenni? Kormányzása idején, előtte, vagy most?

Dobrev Klára: Minden időszaknak voltak nehéz és felemelő pillanatai. Nem tudnék választani, én általában szeretek Gyurcsány Ferenc felesége lenni.

Azért a kormányzási periódus vége felé nagyon sok támadás érte a távozó férjét, felteszem, kijutott ebből a családnak is.

Dobrev Klára: Igazából amióta a Feri politizál, nagyon sokan támadták. Magyarországon sajnos ezek a politikai támadások kicsit személyeskedőbbek, mint amilyennek szerintem lenniük kellene. Amikor Ferit először megválasztották miniszterelnöknek 2004-ben, mondott egy fontos dolgot. „Ugye mindannyian tudjátok, hogy egy demokratikus politikus pályájának a vége a bukás? Vagy a párton belül jön egy jobb, tehetségesebb ember, vagy pedig a választáson győzi le valaki. Aki pedig ezt lelkileg nem bírja feldolgozni, az ne menjen politikusnak."


Közel két év együttélés után a volt miniszterelnökkel 1996-ban házasodtak össze - Fotó: Dobrev Klára életraji könyv

Egyszerre cégvezető, gyakorló édesanya és még a politikusról gondoskodó feleség is. Hogyan osztja be az idejét?

Dobrev Klára: Akinek pici gyereke van, az tudja, hogy a 24 óra nem elég. A legtöbb időt és energiát a kisgyerek köti le a mindennapokban. Volt olyan cégvezető, aki azt találta mondani, hogy ő legszívesebben kisgyerekes anyukákkal dolgozik együtt, mert náluk jobban senki nem képes menedzselni az idejét. Egyszerűen rákényszerül, hogy a lehető legjobban ossza be a napját és tegye a leghatékonyabbá a munkáját.

Mennyit beszélnek politikáról a családban? Ugye azért tartanak pihenőt?

Dobrev Klára: Folyamatosan! Nagyon sokat. Persze minden másról is beszélünk, szerintem a legtöbb családban a mama, papa foglalkozása a téma. De persze meghallgatjuk a gyerekektől azt is, hogy milyen fellépők lesznek a Balaton Soundon, ez is éppoly fontos. Sőt néha még a kedvenc zenekarok számait is meghallgatjuk az autóban. Próbálunk egy kicsit lépést tartani velük. Va­­gyis mindenről beszélünk, s értelemszerűen a politika nem tabu.

Naprakészen tudja, hogy áll a férje népszerűségi mutatója, milyen konfliktusok zajlanak a színfalak mögött?
Dobrev Klára: Azt gondolom, igen. És szerintem a nagy gyerekek is tájékozottabbak politikai kérdésekben, mint az átlag.

Egy sikeres és nyereséges céget irányít. Ön szerint ebben mekkora szerepe van még az Altus előző vezetőjének, vagyis Gyurcsány Ferencnek?

Dobrev Klára: Az Altus már egész mással foglalkozik, mint 2003 előtt, amikor Feri a politizálást választva távozott a cégtől. Amikor én 2009-ben átvettem az Altust, gyakorlatilag nulláról építettük fel a partnereinkkel. És egészen más területen próbáltunk érvényesülni, hiszen az én szakmám a fejlesztéspolitika, én ezzel szeretek foglalkozni. Az akkori és a mostani cégnek nagyon kevés köze van egymáshoz, bár a sikerhez kellett a megteremtett biztos alap, de mára a megújult cég is stabil lábakon áll.

Kvázi előlépett családfenntartóvá, óriási bevételekről hallani...
Dobrev Klára: Nincs szó milliárdokról, de egy EU-s pályázatot valóban elnyertünk. Főállású szakember csak négy van a cégnél, ám egy közel 300 fős szakértői hálózattal dolgozunk ezen a projekten. És ennek a pályázatnak az elnyerése az ő érdemük. 28 tagországban, mintegy másfél éven át dolgozunk.

Felkészültek azokra a támadásokra, amelyekkel a szerződés miatt naponta szembe kell nézniük? Sokan bújtatott pártfinanszírozást látnak benne, s a megbízás visszavonását követelik az EU vezetőitől.

Dobrev Klára: Mi egy dolgot 2010-ben eldöntöttünk, hogy nem dolgozunk Magyarországon. Éppen azért, hogy soha ne történjen meg, hogy magyar közbeszerzési pályázaton kelljen indulni. Hogy valakinek abból gondja legyen, hogy egy nagy nemzetközi versenyen, egy konzorciumot megszervezve nyerünk, ezen csak mosolyogni tudok.


A gyerekekkel sokat játszanak, leköti őket a közös program - Fotó: Dobrev Klára életrajzi könyv

Nyilván nem lesz őszinte a mosolya, ha az EU esetleg mégis visszalép.

Dobrev Klára: Ez teljesen kizárt. Soha senki semmilyen kifogást nem emelt sem akkor, sem utólag a megbízásunkkal szemben az EU részéről. Én egyáltalán nem tartok ettől, sőt a kormánypártok támadásai szerintem inkább reklámot jelentettek a cégnek. Ez óriási adatbázist építünk, túl vagyunk a második részjelentésen. Időarányosan ki is fizették a céget. Januárban ér véget a munka, ezért 400 ezer eurót (125 millió Ft) fizetnek az Altusnak. Utána pedig jönnek az új pályázatok, és mi újból megpróbáljuk.

Ön irányítja a projektet?
Dobrev Klára: Nem. Van egy remek szakember, korábbi munkatársam, ő vezeti az egészet. Én heti egy-két alkalommal vagyok az irodában, ám nyilván egy laptop segítségével távolról is tudom végezni a munkám. A napokban egy egyórás videokonferenciát vezettem végig úgy, hogy közben Marci az ölemben volt.
A két nagy gyermeke után milyen érzés ennyivel érettebben nekivágni az anyaszerepnek?
Dobrev Klára: Mindenkinek csak ajánlani tudom, óriási élmény. Sokkal nyugodtabb az ember, türelmesebb, nem rágom le a körmömet, tudok örülni minden pillanatnak.

S hogy változott az apaszerepben Gyurcsány Ferenc?
Dobrev Klára: Tényleg szuper apuka. Én azt mondom, a szoptatáson kívül a feladatok 99 százalékát meg tudják oldani az apák is. Hagyom, hogy Feri is pelenkázzon, ha beteg, ott ül az ágya mellett, simogatja a hasát, nagyon ügyesen ellátja. Persze egy kicsit lelkesebben ér hozzá, repteti a feje fölött, én olyankor inkább nem nézek oda, a gyerek meg élvezi. Szeptemberben is többször külföldre kell utaznom, akkor is Feri lesz itthon Marcival. De tökéletesen megbízom benne, nem tartok attól, hogy haza kell rohannom.

Ön éveken át tanított az ELTE-n, hallgatói kedvelték az előadásait. Elképzelhetőnek tartja-e, hogy valaha az életben kicsit módosít a pályáján, és retorikai képességeit a politikában kamatoztatja? Hillary Clinton 14 évvel férje elnöklése után amerikai elnöki posztra pályázik.

Dobrev Klára: A közélet iránti érdeklődés a génjeimben van, a katedrára szívesen visszatérnék, de miniszterelnöki ambícióim nincsenek. Erre születni kell.

 

blikk.hu (Címlap: Gyurcsány Ferenc felesége szerint szuper apuka, kitűnően kijön az öt hónapos Marcival - Fotó: Fuszek Gábor)

Posted by SEJT on 2015. július 19.