h i r d e t é s

Hasznos tippek a tetőtér hőszigetelése kapcsán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hasznos tippek a tetőtér hőszigetelése kapcsán

2020. augusztus 17. - 11:50

A tetőtér hőszigetelése kulcsfontosságú lesz annak kapcsán, hogy az otthonunk milyen mértékben lesz képes megtartani a hőmérsékletet, illetve mennyire tudja majd megőrizni az állapotát hosszú távon.

Forrás: hoszigeteles-arak.hu

A témakör fontosságát felismerve tehát külön cikket szenteltünk a tetőtér hőszigetelésével kapcsolatos tudnivalók ismertetésének. Egyaránt szó lesz a hasznos tippekről a padlástérként, illetve a lakott tetőtérként történő hasznosítás esetére.

A padlástér hőszigetelésére vonatkozó fontosabb irányelvek

A tetőtér hőszigetelése kapcsán kiemelt fontosságú, hogy alapvetően miként szeretnénk hasznosítani magát a felületet. Amennyiben a célunk olyan padlástér kialakítása, amit tárolásra fogunk használni, illetve előreláthatóan gyakran fel is megyünk majd, akkor leginkább a terhelhető, lépésálló hőszigetelés alkalmazásával járunk jól.

Hogyha a padlástér kialakításánál nincs a terveink között sem a tárolás, sem pedig a terhelés, abban az esetben a szigetelés kivitelezhető abból az anyagból, amit a tetőtér beépítéséhez is alkalmaztunk. Erre a célra bátran használhatunk kőzetgyapotot vagy üveggyapotot, amik tekercses és táblásított formában is beszerezhetők.

Amire a lakott tetőtér hőszigetelése során érdemes odafigyelni

Ennél az opciónál valamelyest összetettebb a folyamat, így a következő irányelveket célszerű szem előtt tartani. A tetőfedés alatt célszerű lesz légrést hagyni, mégpedig a tető szellőzésének biztosítása végett.

A hőszigetelés pontos elhelyezését a páraáteresztő fólia alatt, a szarufák között kell megoldani. Fontos, hogy minimum 15 centiméter kőzetgyapot-szigetelést helyezzünk el. Leginkább a táblás szigetelést javasolt választani, mert egyrészt könnyebben tudjuk bedolgozni a szarufák közé, miközben hosszú távon sem fog összerogyni, ennek köszönhetően a szigetelésben nem kell tartani a rések kialakulásától sem.

Egyéb hasznos tippek a lakott tetőtér hőszigeteléséhez

Amennyiben a szigetelés vastagsága meghaladja a szarufák vastagságát, abban az esetben célszerű lécezéssel növelni a szarufák vastagságát. Mégpedig azért, mert a hőszigetelés összenyomása látványosan lerontja annak hatékonyságát.

Táblás anyagnál a szarufák közé szorítható maga a hőszigetelés, de a rögzítés megoldható kötöződrót alkalmazásával is. Hogyha tekercses verziót használunk, akkor a csúszás elkerülése végett kötöződróttal is gondoskodnunk kell a rögzítésről. A korrózió ellen egyébként érdemes rozsdamentes kötöződrótot használni.

A hőszigetelést lezárását egy rétegnyi párazáró fóliával tudjuk kivitelezni. Erre a rétegre jöhet majd belülről a burkolás, példának okáért gipszkarton vagy lambéria használatával. Hogy a végső felület kellően esztétikus legyen, gipszkarton esetében festésre vagy tapétázásra is szükség lesz.