h i r d e t é s

Hétfőn összeülhet az országgyűlés mentelmi bizottsága Völner Pál ügyében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hétfőn összeülhet az országgyűlés mentelmi bizottsága Völner Pál ügyében

2021. december 08. - 20:07

A testület összehívását a Párbeszéd politikusa, Kocsis-Cake Olivio kezdeményezte, a Fidesz pedig az ATV Híradónak megerősítette, hogy erre hétfőn kerülhet sor. 

A kép illusztráció! - Forrás: gondola.hu

Az azonban nem világos, hogy még idén, vagy csak jövőre függesztik-e fel a hivatali vesztegetéssel gyanúsított kormánypárti politikus mentelmi jogát. Mesterházy Attila szerint Varga Judit igazságügyi minisztert is meg kell hallgatni az ügyben.

December 13-án ülhet össze a parlament Mentelmi bizottsága Völner Pál ügyében, miután a Párbeszéd országgyűlési képviselője, aki a Mentelmi Bizottság tagja is kérvényezte a fideszes elnöktől a bizottság összehívását.

Kocsis-Cake Olivio online sajtótájékoztatóján nyomatékosította: erre azért van szükség, mert amíg nem függesztik fel Völner Pál mentelmi jogát, nem indulhat el a büntetőeljárás. A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint a büntetőeljárás során mindent föl kell tárni, Völner Páltól kezdve Varga Juditon át a miniszterelnökig. „Hiszen ő is érintett, ő is tudhatott már erről az ügyről régóta, mivel a nemzeti védelmi szolgálat volt az, amely ezt a megfigyelést folytatta, és az ügyet bonyolította. Az a kérdés, ha a miniszterelnök tudott erről az ügyről, akkor mért nem lépett korábban? Miért nem váltotta le az államtitkárát?” – fogalmazott a képviselő.

A Fidesz kedden azt írta, a kormánypártok megszavazzák Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését. Most híradónk megkeresésére megerősítették: a mentelmi bizottság valószínűleg hétfőn összeül, és hozzátették, hogy a mentelmi jog felfüggesztése lehetővé teszi, hogy Völner Pál tisztázza magát. 

Arra azonban nem válaszoltak, hogy a parlament idei utolsó ülésén, vagy csak jövőre függesztik fel Völner mentelmi jogát.

Mesterházy Attila szerint Varga Juditnak is vállalnia kell a felelősséget, az Igazságügyi Bizottságot is össze kell hívni, és be kell számoltatni a minisztert. „A legelső dolog az lenne, hogy az ellenzék kezdeményezze az Igazságügyi Bizottságban az igazságügyi miniszternek a meghallgatását. Ehhez semmilyen új formát nem kell létrehozni” – javasolta asz MSZP országgyűlési képviselője híradónknak nyilatkozva.

Híradónk kereste az Igazságügyi bizottság DK-s, és MSZP-s tagját is ez ügyben, de nem sikerült elérni őket.
De írtak az Igazságügyi Minisztériumnak is. Arra voltak kíváncsiak, tudott-e Varga Judit arról, hogy az ügyészség hivatali vesztegetéssel gyanúsítja Völner Pált, indokolt lenne-e összehívni az igazságügyi bizottságot, és az ülésen meghallgatni Varga Juditot. A kérdésekre egyelőre nem érkezett válasz.

Márki- Zay Péter szerint a Fidesz a kétharmadát már csak bűnözőkkel tudja biztosítani. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje példaként Boldog Istvánt, Simonka Györgyöt említette, szerinte ebbe a sorba illeszkedik Völner Pál is.

Még mindig szavaznak a parlamentben. Azt is tudjuk, hogy lemondani nem fognak, ezért nekünk kell őket leváltan 

– nyilatkozta híradónknak Márki-Zay. Hozzátette, Orbán Viktor egy olyan bűnszervezetet vezet, ahol a Völnerhez hasonló emberek vastag borítékokat vesznek át különböző szívességekért. (atv.hu)