h i r d e t é s

Közpénzből tatarozhatják Mészáros Lőrinc szállodáit

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Közpénzből tatarozhatják Mészáros Lőrinc szállodáit

2020. január 09. - 09:25

Ha minden jól megy, akkor az adófizetők pénzéből tatarozhatják Mészáros Lőrinc, volt felcsúti polgármester elhasználódott szállodaláncát. - írja a napi.hu.

A Hunguest Hotels tervez a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokkal, de bárki nyerhet.

Közpénzből újíthatják fel a Hunguest Hotels szállodáit, pedig az egykor alapvetően munkásszállókból és szakszervezeti üdülőkből álló szállodalánc az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc, Magyarország egyik leggazdagabb emberének, volt felcsúti polgármesternek az érdekeltségébe tartozik.

A Hunguest Hotels változatlanul tervez a Kisfaludy-pályázattal. Minden szállodánk tekintetében figyelembe vesszük a pályázatokon történő részvételi és az azok által megnyíló fejlesztési lehetőségeket

- közölte a Napi.hu kérdésére a szállodacég. Tőzsdei cégként azonban konkrétumokkal egyelőre még nem szolgálhatnak, de miután eleget tettek tőzsdei bejelentési kötelezettségüknek is, állnak a média rendelkezésére. A Napi.hu írta meg, hogy húszmilliárd forint költségvetési forrást készül szétosztani a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vissza nem térítendő állami támogatás formájában magántulajdonban lévő, minimum 100 szobás szállodák felújítására az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotelfejlesztési program keretében.

Nem csaptak nagy hírverést a kiírásnak

Bár a pályázatra már évek óta várt a szállodai szakma, az MTÜ nem csapott nagy hírverést a tender kiírásának, amelyek végül a karácsonyi és szilveszteri ünnepi időszakban jelentek meg szép csendben. Persze idén március végéig még bárki pályázhat és egyáltalán nem biztos, hogy a Hunguest Hotels nyerni fog, mindenesetre a szállodalánc gyakorlatilag összes hotele megfelel a pályázati kiírásnak Tapolcától Hévízig és Szegedtől Zalakarosig. Tavaly 23,6 milliárd forint volt a Hunguest Hotels nettó értékesítési árbevétele, amely után 3,4 milliárd forint adózott eredményt ért el.

A pályázati pénzből pedig a szállodák

külső és belső megjelenésének, belsőépítészeti arculatának, minőségének és szálláshelyek szobáinak, közösségi tereinek bővítésére, szoba vagy férőhely kapacitás bővítésére és színvonal emelésére, változtatására irányuló beruházások

 támogathatók. Vagyis Mészáros Lőrinc szállodáiban az adófizetők pénzéből cserélhetik le a bútorokat vagy festhetik le a homlokzatot. A Napi.hu által megkérdezett turisztikai szakember szerint összességében erősen versenytorzító, hogy valakinek a szállodáját állami pénzből újítják fel, míg a konkurensnek magának kellene kigazdálkodnia a felújítás forrását.

Nem lenne példa nélküli, hogy a volt felcsúti polgármester egyik szállodája közpénzből újul meg. A Napi.hu írta meg, hogy a Kisfaludy program vissza nem térítendő állami pályázati forrásaiból Mészáros Lőrinc egyik cége, a a Témadesign Kft. is 324,5 millió forintot kapott a tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia bővítésére. Cégadatbázisok alapján pedig kiderült, hogy a felcsúti székhelyű Témadesign Kft. a Mészáros Gasztro Kft. tulajdonában van, ami pedig a volt felcsúti polgármester egyik vállalkozása. Azóta annyi változott, hogy a szállodát megvette Tiborcz István cége, a Bdpst Zrt., amely kapacitásbővítő beruházást tervez: 12 új szobával, kültéri medencével, valamint egy esküvők és konferenciák számára kialakított rendezvényhelyszínnel bővül a kúria.

napi.hu