h i r d e t é s

Nincs annyi pénze Elon Musknak, mint amennyire beperelték

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Nincs annyi pénze Elon Musknak, mint amennyire beperelték

2022. június 19. - 06:22

Elon Muskot csütörtökön 258 milliárd dollárra perelte be egy férfi a manhattani szövetségi bíróságon. 

Elon Musk - Forrás: Getty Images

Keith Johnson szerint ugyanis Musk manipulálta a dogecoin nevű kriptovaluta árfolyamát, súlyos kárt okozva ezzel a befektetőknek. - írja az Origo

Összesen 258 milliárd dollárt követel egy Keith Johnson nevű férfi Elon Musktól, mivel meglátása szerint Musk, illetve az általa vezetett Tesla és a SpaceX manipulálta a dogecoin nevű kriptovaluta árfolyamát, amivel súlyos károkat okozott a befektetőknek. Johnson csütörtökön nyújtotta be a keresetét a manhattani szövetségi bíróságon – írja a Reuters.

Musk vagyona a Forbes áprilisi adatai szerint 219 milliárd dollár volt, azaz kevesebb, mint amekkora összegre most beperelték.

JOHNSON AZZAL ÉRVEL, HOGY MUSK ARRA HASZNÁLTA A NÉPSZERŰSÉGÉT, HOGY REKLÁMOZZA A DOGECOINT, AMIVEL FELHAJTOTTA A TOKEN ÁRFOLYAMÁT, MAJD HAGYTA, HOGY AZ ÁRJEGYZÉS HATALMASAT CSÖKKENJEN.

A kereset szerint az alperesek (tehát maga Musk, a Tesla és a SpaceX) 2019 óta tisztában voltak azzal, hogy a dogecoin mögött nem áll valódi érték, mégis népszerűsítették a kriptovalutát. Így pedig jelentős hasznot húztak a kereskedésből. Vagyis Johnson szerint Musk és a cégei lényegében egy piramisjátékban vettek részt, aminek egyetlen célja az volt, hogy manipulálják a befektetőket, és így anyagi haszonra tegyenek szert. A Tesla például egy ideig még el is fogadott dogecoint egyes termékeiért.

A kereset idézi például Warren Buffett és Bill Gates véleményeit is arról, hogy a kriptopénz értéke erősen megkérdőjelezhető.

 

Bill Gates szerint a hülyékbe vetett hit tartja fenn a kriptopiacot

Az elmúlt napokban hatalmasat zuhant a kriptovaluták értéke, aminek meg is lett a következménye: a kriptokereskedelemmel foglalkozó vállalatok tömeges elbocsátásokba kezdtek, még ha saját elmondásuk szerint abban is bíznak, hogy előbb-utóbb helyreáll a piac. A valuták eddig sem számítottak kifejezetten megbízható befektetésnek, azonban az összeomlás után nagy számban jelentek meg kritikák a médiában. Ezekhez csatlakozott most Bill Gates, a Microsoft milliárdos társalapítója is.

TechCrunch keddi előadásán elmondta, nem rajong sem a kriptovalutákért, sem pedig az NFT-kért (nem helyettesíthető tokenek), és érdekeltsége sincs bennük. Véleménye szerint az ehhez hasonló trendeket minden esetben a „greater fool” (hülyékbe vetett hit) elmélet hajtja, melynek lényege, hogy a túlértékelt termékek ára megemelkedik, ha van elég befektető, aki hajlandó többet fizetni értük.

Márpedig szerinte az NFT-k esetében közel sem mérhető olyan mértékben az egyes digitális képek ára, mint amennyiért árulják őket.

Az egyik legismertebb digitális műtárgyra, a Bored Ape Yacht Club NFT kollekciójára utalva viccesen annyit mondott Gates, hogy „a majmok drága digitális képei aztán tényleg mérhetetlenül jobbá teszik a világot”. Ezt követően úgy folytatta, hogy nem tud ugyanúgy nézni az ilyen tulajdonra, mint például egy vállalatra, vagy egy farmra, amely termelést végez, és terméket állít elő. A milliárdos szerint az is komoly problémát jelent, hogy az ehhez hasonló vagyonok nincsenek megadóztatva, és állami szabályozás sem vonatkozik rájuk. (24.hu)

A Tesla, a SpaceX, valamint Elon Musk ügyvédje egyelőre nem kommentálta az ügyet. A Reuters kereste Johnson ügyvédjét is, hogy megtudja, a férfi milyen konkrét bizonyítékokkal rendelkezik, amelyek alátámasztják, hogy az alperesek valóban piramisjátékban vettek részt. Johnson jogi képviselője nem reagált a megkeresésre.

A 258 MILLIÁRD DOLLÁROS KÖVETELÉS EGYÉBKÉNT ÚGY JÖN KI, HOGY 2021 MÁJUSA ÓTA A DOGECOIN PIACI ÉRTÉKE 86 MILLIÁRD DOLLÁRRAL CSÖKKENT. JOHNSON ENNEK A HÁROMSZOROSÁT KÖVETELI MUSKTÓL ÉS A CÉGEITŐL.

Emellett a férfi azt is szeretné elérni, hogy Musk és vállalatai a jövőben ne népszerűsíthessék a dogecoint. Továbbá kéri, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a szövetségi és a New York-i törvények szerint a dogecoinnal folytatott kereskedés szerencsejátéknak minősül.

A panasz szerint a dogecoin eladási hulláma azt követően indult el, hogy Musk tavaly májusban az NBC tévécsatorna Saturday Night Live című műsorának házigazdája volt. A műsor egyik szegmensében ugyanis egy fiktív pénzügyi szakértő szerepét játszotta el, és közölte, hogy a dogecoin „szélhámosság".

A dogecoin csütörtökön, vagyis a kereset benyújtásának napján, 0,058 dolláron forgott, szemben a tavaly májusban elért, 0,74 dolláros csúcsával. (Origo)