h i r d e t é s

Orbán Viktor: jelentős és mély gazdasági válság előtt állunk

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor: jelentős és mély gazdasági válság előtt állunk

2022. április 01. - 08:01

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban beszélt, utoljára a választások előtt.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, háborúban áll az országa – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott hagyományos péntek reggeli interjújában, az utolsóban az április 3-i  parlamenti választás előtt arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dán parlamentet is arra kérte, hogy gyakoroljon nyomást Magyarországra az Ukrajnának adandó segítségnyújtás érdekében. 

Ő ezt nem is rója fel az ukrán elnöknek, aki csak a saját országa érdekeit képviseli azzal, hogy minél több felet be akar vonni az Oroszországgal vívott háborúba  – jelezte Orbán Viktor, hozzáfűzve akivel vitában áll az nem is Volodimir Zelenszkij, hanem „a magyar baloldal”, amelyik hallgatna a szavára.

Semmit se nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. Mi elítéljük az orosz támadást, de nem segíthetünk úgy, hogy közben tönkretesszük az országunkat – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Mély gazdasági válság jön

A miniszterelnök megítélése szerint egy mély gazdasági válság előtt áll Európa, miközben egy technológiai átállással próbálkozik az áremelés eszközével; az energiaárak emelkedése "egy brüsszeli döntés".

Ezt meg kell úsznunk, a következő kormány előtt fontos feladat, hogy a válság hatását tompítsuk, de látom a sokasodó redőket az európai vezetők homlokán

- jegyezte meg.

Új ciklus?

A válságkezelés terén Orbán Viktor nem gondolkodik egy esetleges választási győzelem esetén megszorításban, mert az "elhibázott válságkezelési módszer", inkább az adócsökkentésre szavazna.

Hogy erre honnan lehet majd pénz, milyen mozgástér áll rendelkezésre, arra azt mondta, "nem az unióban kell bízni".

"Pénz akkor van, ha dolgozunk. Hiszem, hogy a kormányoldal a választásokat meg tudja nyerni, tíz év alatt egymillió új munkahelyet hoztunk létre, 4,7 millió ember dolgozik, munkából lehet válságot kezelni. Ha eljön ez a válsághelyzet, a magyar kormány mindent megtesz, hogy megőrizze ezeket a munkahelyeket" - fejtegette.

Először is azonban ki kell védeni

  • a háború következményeit
  • az energiaár-emelkedés következményeit
  • a gazdasági átrendeződés következményeit.

"Van néhány luk, amit be kell foltozni, van még munka, hogy a családtámogatásokat kiegészítsük" - jelezte.

Népszavazás

A háború szerinte ráborult a választási kampányra, a népszavazás pedig "végképp háttérbe szorult", ám világossá tette, a jobboldal a "béke garanciája".

"Vasárnap van 13 óránk, hogy megmentsük a következő négy évünket, én mindenhol felhívom a figyelmet arra, hogy ne engedjük ezt az ügyet leesni az asztalról. A genderőrület már nem csak egy divat, egy szemlélet, életmódbeli kérdés. A liberális világmédia azt próbálja elhitetni, hogy egy ilyen változás jelentene megoldást. Magyarország még nem sodródott bele ebbe a helyzetbe, meg tudja védeni a gyerekeit a népszavazás segítségével" - mondta. Szerinte ez sokkal fontosabb ügy, mint amennyire ez a háború árnyékában látszik.

"Orbitális csalás"

Arra a hírre is reagált, hogy olyanok kapnak személyes sms-t az ellenzéktől, akik soha nem adták meg az adataikat.

"Stiklik mindig vannak, de ez már nem az, súlyosabb ügy. Azt hiszem, lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választások után, ez egy orbitális csalás, az utolsó szögig ki kell vizsgálni" - nyomatékosította.

Szerinte "a magyar turizmusnak jót tesz", hogy ennyi EBESZ-megfigyelő jön a választásra, de ez "egy hadsereg".

Nem várja el a baloldaltól, hogy kimondja, ő a hibás, nem is vele van "dolgunk", az ország sorsa és jövője a tét.

"Ha azt szeretnénk, hogy az ország épüljön, békére van szükség. Ennél nagyobb tétje még nem volt választásnak Magyarországon" - zárta gondolatait. (Infostart)