h i r d e t é s

Súlyos lépésre készül Horvátország, ez minden magyar autósnak fájni fog

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Súlyos lépésre készül Horvátország, ez minden magyar autósnak fájni fog

2022. december 15. - 18:49

Szijjártó Péter az Európai Bizottság közbelépését sürgeti

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

2023-tól két és félszeresére tervezi emelni az Adria kőolajvezeték tranzitdíját Horvátország, ami a magyar kormány szerint visszaélés a horvátok monopolhelyzetével. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorának felvételén csütörtökön. A miniszter azt is bejelentette: a magyar kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgeti a horvát lépés miatt.

Az Európát sújtó válságok közül jelenleg az egyik legjelentősebb az energiaellátás válsága, a biztonságos energiaellátás veszélybe kerülése, hiszen abszolút másokra vagyunk ráutalva az energiaszállítások tekintetében – erről Szijjártó Péter beszélt a Spirit FM Harcosok klubja című műsorának csütörtöki felvételén. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: nem termelünk ki jelentős mennyiségű földgázt, kőolajat, alapvetően 80-90 százalékban importra szorulunk, ezért számunkra a külvilággal való együttműködés az energiaszállítás szempontjából kritikus fontosságú.

Magyarország kőolajimportjának jelentős része a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezik, amelyben az Oroszországból megvásárolt olaj Ukrajnán keresztül kerül tranzitálásra és érkezik meg Magyarországra. Amikor abban az országban, amely a tranzitot adja, háború van, és abban az országban, ahol az energiainfrastruktúrát gyakran éri támadás, az semmiképpen sem megnyugtató helyzet. 

Ilyenkor mindig fel kell készülni az esetleges vészhelyzetekre

– magyarázta Szijjártó.

Nekünk, ha a Barátság kőolajvezetéket kiiktatják, akkor egy importútvonalunk marad, ez az Adria-kőolajvezeték, ami Horvátországból érkezik Magyarországra. A probléma az, hogy az Adria kőolajvezetéknek a kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák, illetve a cseh fogyasztás együttvéve. 

A külügyminiszter szerint a vezeték régóta esedékes kapacitásbővítésének elmaradása mellett komoly probléma, hogy a horvátok visszaélve a saját monopolhelyzetükkel a jelenlegi tranzitdíjnak a két és félszeresét akarják elkérni a jövő évben. 

Szijjártó szerint ez európai probléma, amit fel fog vetni a megfelelő uniós fórumokon. Hétfőn ismételten összeülnek Brüsszelben az energetikai kérdésekért felelős miniszterek, ahol a gázársapka bevezetésének részleteiről tárgyalnak. Szijjártó Péter a műsorban elmondta: azt kérte, hogy vegyék fel az ülés napirendjére a horvátok által emelni tervezett tranzitdíj kérdését, szeretné világossá tenni az európai energiaügyi miniszterek előtt, hogy ez egy olyan helyzet, ahol az Európai Bizottságnak lépnie kell, rá kell szorítani arra a horvátokat, hogy bővítsék a kapacitást, azt pedig európai szinten el kell utasítani, hogy egy ilyen helyzetben a tranzitdíjakat jelentős mértékben megemeljék, visszaélve a háborús helyzettel. A miniszter erről tárgyalt csütörtökön Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával. (atv.hu)