h i r d e t é s

Teljes a káosz a mezőgazdaságban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Teljes a káosz a mezőgazdaságban

2022. augusztus 10. - 07:20

Beütött az üzemanyag-krízis, kifakadtak a gazdák

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

Áll a bál Magyarországon a mezőgazdaságban, amióta a kormány jelentősen leszűkítette a hatósági áras üzemanyagra jogosultak körét. A jogszabályba ugyanis bekerült egy pont, amely még egyértelműbbé teszi, hogy hatósági áras üzemanyagot csak kúton lehet tankolni, és ott is csak magántulajdonú járművekbe, kiszállítás pedig nincs. A rendeletben ugyanakkor bennmaradt az a kitétel, amely szerint ez a 7,5 tonna feletti mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik, és továbbra is vehetik hatósági áron az üzemanyagot az ágazat cégei, akár kiszállítva is, az ennél kisebbekbe azonban - ha azok a cég nevén vannak - akkor nem. A gyakorlat azonban jelenleg azt mutatja, hogy már azok sem szállítanak ki hatósági áron üzemanyagot, akik korábban megtették, a kutakon viszont engedik tankolni a mezőgazdasági gépeket, persze csak azokat, amelyek beférnek az állomásra, és el tudnak odáig menni közúton, ezt azonban a nagyobb gépekkel nem lehet kivitelezni.

Komoly zavart teremtett a magyar mezőgazdaságban a hatósági üzemanyagárakkal kapcsolatos legutóbbi módosítás, amelyben a kormányzat jelentősen szűkítette a hatósági árra jogosultak körét - írja a G7. Az biztos, hogy a jogszabályba bekerült egy pont, amely még egyértelműbbé teszi, hogy hatósági áras üzemanyagot csak kúton lehet tankolni, és ott is csak magántulajdonú járművekbe, kiszállítás pedig nincs. A rendeletben ugyanakkor bennmaradt a kitétel, amely szerint ez a 7,5 tonna feletti mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik. Úgy tűnik tehát, hogy 7,5 tonna feletti járműveikbe továbbra is vehetik hatósági áron az üzemanyagot az ágazat cégei, akár kiszállítva is, az ennél kisebbekbe azonban - ha azok a cég nevén vannak - akkor nem. Több ágazati szereplő szerint azonban a gyakorlat most az, hogy már azok sem szállítanak ki hatósági áron üzemanyagot, akik korábban megtették, a kutakon viszont engedik tankolni a mezőgazdasági gépeket. 

Ezzel csak az a probléma, hogy nem minden gép tud elmenni a töltőállomásokra, illetve nem mind fér be oda. Márpedig a helyi mezőgazdasági szereplőket részben ellátó kis kutak és kúthálózatok, valamint a Mol és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is úgy tudja, hogy csak töltőállomáson a jármű/gép tankjába töltve vásárolhatnak hatósági áron üzemanyagot a mezőgazdaság piaci szereplői. Nem segít a helyzeten az sem, hogy az érintettek állításuk szerint eddig semmilyen hivatalos állásfoglalást nem kaptak az ügyben a kormányzattól.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az új jogszabály ellenére lényegében ki lett zárva a mezőgazdasági gépek a hatósági árra jogosultak köréből, a gépek nagy részével ugyanis nem lehet elmenni és beállni a kútra, így esetükben marad a kiszállítás, és így a piaci ár. A traktorokkal ugyan el lehet döcögni egy töltőállomásra, de ezeknél sem mindig életszerű ez. Különösen, hogy nagyon sok kúton korlátozzák az egyszerre kiadható üzemanyag mennyiségét. 

Ha marad ez a gyakorlat, akkor vagy mindenki megveszi a drága üzemanyagot a mezőgazdaságban, vagy bedől a cégek egy része, vagy ilyen üzemanyagárak mellett már nem végzi el a munkák egy részét. Ez utóbbi továbbgördíti az üzemanyagpiacra jellemző áruhiányt más szektorokra is, elsősorban az élelmiszeriparra, áremelkedést eredményez, valamint hiányt is okozhat egyes termékekből. A lehetséges forgatókönyvek között szerepel még, hogy a piaci szereplők egy része megpróbálhatja kijátszani a helyzetet, és igyekezhet mégis olcsón vagy legalábbis a piaci árnál kevesebbért üzemanyaghoz jutni. 

"Mint ismeretes, a jelenleg Magyarországon érvényben lévő, hatósági árakra vonatkozó szabályok lehetővé teszik, hogy a családok Európában a legkedvezőbb áron juthassanak üzemanyaghoz, ezen szabályok célja kifejezetten a magánszemélyek rezsicsökkentése. Emellett kevés további esetben van lehetőség a hatósági ár igénybevételére, az egyik ilyen a mezőgazdasági szektornak kedvez: amennyiben közvetlenül traktorokba, mezőgazdasági erőgépekbe történik a tankolás, akkor ezen gépeknél továbbra is érvényes a hatósági ár. Bár a kamara tisztában van azzal, hogy ez egy kompromisszumos megoldás, de azt is látni kell, hogy a jelenlegi globálisan is kritikus üzemanyag-ellátási helyzetben a szabályozásnál az ellátásbiztonság fenntartására is figyelemmel kellett, kell lenni. A kamara többször egyeztetett annak érdekében, hogy tagjai a lehető legnagyobb kedvezményeket kaphassák, de fontos kihangsúlyozni, hogy a jelenlegi is már egy nagyon kedvezményezett helyzet"  - nyilatkozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a G7-nek. (Agrárszektor)