h i r d e t é s

15 év múlva azt fogjuk mondani, "csak egy átlagos nyári nap"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

15 év múlva azt fogjuk mondani, "csak egy átlagos nyári nap"

2022. augusztus 26. - 13:33

Borzasztó dolgot jósol 2035-re egy tanulmány

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Nyári átlagnak fog számítani az idén is tapasztalt, korábbi csúcsértékeket megdöntő hőmérséklet, és általánossá válhatnak a hőhullámok 2035-ra Európában - közölte a Luxembourg Times című angol nyelvű luxemburgi hírportál egy brit tanulmányra hivatkozva pénteken.

A klímakutatással foglalkozó brit Met Office Hadley Centre által készített tanulmány szerint A RENDKÍVÜLI MELEGEK, ÉS AZ EGYRE GYAKRABBAN JELENTKEZŐ HŐHULLÁMOK KEVESEBB MINT 15 ÉV ALATT ÁTLAGOS NYÁRI HŐMÉRSÉKLETNEK FOGNAK SZÁMÍTANI.

A rendszeresen jelentkező aszályok és az erdőtüzek szokásossá válnak még akkor is, ha az országok teljesítik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban meghatározott klímacéljaikat - írták.

Az évszázad végére egy szokványos nyár több mint 4 Celsius-fokkal lesz melegebb, mint volt az iparosodás előtt. Ez több mint kétszerese a klímamegállapodás szerinti célértéknek, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell az 1,5 Celsius-fokos maximumra - közölték.

Peter Stott, a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) munkatársa szerint a szélsőséges időjárás kockázata, beleértve az erdőtüzeket, az aszályokat és a villámárvizeket, növekedni fog, hacsak nem csökken jelentősen az üvegházhatású gázok kibocsátása.

David King, a klímakutatással foglalkozó nemzetközi szakértői csoport (CCAG) elnöke pedig azt közölte: "a helyzet rosszabbodni fog. Az európai időjárás az előrejelzések szerint szélsőségesebbé válik még annál is, mint amit ezen a nyáron tapasztaltunk". A klímahelyzet további romlásának okait elemezve King arra figyelmeztetett, hogy az idén mért adatok nem veszik teljes mértékben figyelembe az Északi-sarkvidék instabilitását, amely - véleménye szerint - globális fordulópontot jelent.

A jégolvadás ugyanis dominóhatás kiváltva jelentős következményekkel járhat az egész bolygóra nézve

- idézte a szakértői csoport elnökét a luxemburgi hírportál. (MTI)/Origo


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky