h i r d e t é s

30-40 százalékos áremelésre kényszerülnek a zöldségtermelők

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

30-40 százalékos áremelésre kényszerülnek a zöldségtermelők

2022. június 16. - 13:32

A műtrágya, az üzemanyag, a gáz és az áram drágulása, valamint az emelkedő kamatok idén is negatív hatással lesznek a friss piaci termékekre – mondta el Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke a vállalat sajtóeseményén, amit a HVG ismertetett.

A kép illusztráció! - Forrás: H. Szabó Sádor

Hozzátette:

az idei szezon jól indult, hiszen már húsvét előtt megjelent a polcokon a hazai paprika, ennek ellenére számos kihívással néznek szembe a termelők.

Tavaly nyár vége óta a fentebb felsoroltak meééett a legtöbb termeléshez szükséges inputanyag ára is elszállt, például a műtrágyák ára három-ötszörösére nőtt. A karton ára a duplájára emelkedett, és a műanyagcsomagolás is drágult.

"A termelők a költségnövekedést nem élnék túl, ha a termelői árban 30-40%-os áremelkedés nem következne be" – tette hozzá Nagypéter Sándor.

Ráadásul miután a zöldséghajtatáshoz jelentős humán munkaerőre van szükség, a minimálbér emelkedése is jelentősen érezteti a hatását. Azonban már annak is örülnek, ha akad elég dolgozó:

a termelésben az élőmunkahiány általános, ezért a termelők távol-keleti országokból toboroznak  munkaerőt: Indiából, a Fülöp-szigetekről, Vietnámból hoznak be munkásokat.

A szektorban kvalifikált munkaerőre, műszaki és informatikai szakemberekre is szükség van, akik az automata gépsorokart, digitális rendszereket tudják kezelni. (borsod24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s