h i r d e t é s

500 millióból 250 vissza készpénzben: a Fidesz pályázati működése első kézből

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

500 millióból 250 vissza készpénzben: a Fidesz pályázati működése első kézből

2021. január 10. - 08:26

 

"Táskás emberek, érdekcsoportok, lopás, csalás, hazudás."

Boldog István - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nagy Szilárd, Kengyel volt polgármestere robbantotta ki a Boldog István-ügyet.

A Fidesz által támogatott, de független polgármester részletesen beszámolt arról, hogyan csatornázza ki a Fidesz rendszerszinten a közpénzt egyéni gazdagodásra és a párt kampánycéljaira. És ami talán a legfontosabb, az első olyan videó, ahol nevek is elhangzanak.

A polgármesteri beszámolóból azt is megtudhatjuk, hogyan "fejlődik Magyarország". Miért érezhetik sokan ebben az országban azt, hogy miközben a propaganda folyamatos fejlődésről beszél, egyes településeken szinte semmi nem történik vagy olyan dolgok épülnek eu-s pénzekből, amelyek gyakorlailag teljesen feleslegesek.

Korrupció vádja és ügyészségi eljárás

2019-ben fogalmazódott meg a gyanú, hogy Boldog 2017-től visszaélt hivatalával. Az ügyet kirobbantó Hadházy Ákos képviselő információi szerint Boldog 2017-ben magához rendelte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókörzetében működő polgármestereket és közölte velük, hogy csak az kaphat Európai Uniós településfejlesztési támogatást, aki az általa kijelölt cégeket bízza meg a fejlesztések elvégzésével. A gyanú szerint a képviselő és bűntársai felülről irányított rendszert építettek ki, amiben hatalmuk segítségével befolyásolhatták a településeket és a pályázatok eredményét is. Befolyásolhatták, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 300 millió forint alatti támogatásainak keretében mely település mire pályázzon, közülük ki nyerheti el a közpénzt és azt is, hogy a településeknek mely cégeket kell megbízni a munka elvégzésével.

2019 végén az ügyben több személyt – köztük Boldog munkatársát, Fehér Petrát – letartóztattak.

A legfőbb ügyész kezdeményezésére, 2020. április 6-án az Országgyűlés megszavazta Boldog István országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését (186 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül). A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését 2020. április 2-án indítványozta a legfőbb ügyész.

2020 május 14-én az ügyészség számos bűncselekmény (két rendbeli, felbujtóként elkövetett, hivatali vesztegetés elfogadása bűntett; két rendbeli, felbujtóként elkövetett, vesztegetés elfogadása bűntett és két rendbeli, felbujtóként elkövetett, versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban elkövetett bűntett) megalapozott gyanúja miatt gyanusítottként hallgatta ki Boldog Istvánt és házában házkutatást tartott.

Boldog István a bűncselekmény elkövetését tagadta, vallomást nem tett.


 

Kommentek

h i r d e t é s