h i r d e t é s

A fiát lefejező anya előzőleg pszichiátriai kezelést kapott

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A fiát lefejező anya előzőleg pszichiátriai kezelést kapott

2018. április 12. - 13:23

 

Konyhakéssel fejezte le hétéves fiát egy amerikai asszony New York államban. Vajon mi vihet rá valakit, hogy annyira kivetkőzzön önmagából, hogy saját gyermekét végzi ki?

Illusztráció: freeimages.com Fotó: the-light-joe burge

Ilyesfajta eszelős reakciók egyes pszichiátriai szerek mellékhatásaiként ismertek, és a nőt tíz nappal korábban engedték ki a pszichiátriáról.

Sajtóhírek szerint az ápolónőként dolgozó nő először hátba szúrta a fiát, majd olyan mélyen vágta át a torkát, hogy azzal lefejezte a hétéves fiút. A sokkolt családtagok szerint a tragédiának nem volt előzménye – legalábbis semmi jel nem utalt arra, hogy a nő gyilkosságra készült volna. Úgy tűnik, a késztetés hirtelen jött. Az viszont kiderült, hogy a nőt előzőleg többször kezelték pszichiátrián, és legutóbb épp a gyilkosság előtt tíz nappal engedték ki.

Mi köze lehet ennek a gyilkossághoz? Már 1975-ben megjelentek tanulmányok, amelyek olyan, tudatmódosító pszichiátriai szereket szedő betegeket írtak le, akik „heves késztetést éreztek, hogy megtámadjanak bárkit, aki a közelükben van”. Egy tanulmány, amely megvizsgált 950 olyan erőszakos tettet, amelyet antidepresszánsokat szedő emberek követtek el, 362 gyilkosságot, 13 iskolai lövöldözést, 5 robbantásos fenyegetést vagy robbantást, 24 gyújtogatást, 21 rablást, a repülőgépének lezuhanását okozó 3 pilótát, valamint több mint 350 öngyilkosságot és öngyilkossági kísérletet talált.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben világszerte sorozatban láttak napvilágot gyógyszerészeti és egészségügyi szakhatóságok részéről olyan figyelmeztetések, amelyek egyes pszichiátriai szerek rémisztő mellékhatásaira hívják fel a figyelmet – többek között arra, hogy a mellékhatások között szerepelhet az öngyilkosság vagy az erőszakos viselkedés is.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA azt is szükségesnek látta, hogy egyes antidepresszánsok dobozán vastag fekete keretben figyelmeztessenek az öngyilkosságot okozó mellékhatásra – antidepresszánsoknál, amelyeket éppen „depressziósoknak” írnak fel leggyakrabban. Ezen szerek jó része Magyarországon is széles körben forgalomban van.

Nem is csoda, hogy hasonló esetek Magyarországon is megtörténnek. 2010-ben a Győrhöz közeli Tényőn egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi baltával végzett lányaival és feleségével. A férj ezután felvágta ereit, de mivel nem halt meg, egy késsel mellkason szúrta magát, de még ekkor is életben maradt.

Ezután láncfűrészt vett magához, amelyet végighúzott a homlokán, majd elvágta vele a saját torkát. Néhány évvel ezelőtt Budapest belvárosában egy férfi a villamos alá rúgott egy idős asszonyt, aki belehalt a sérüléseibe. A „combínós gyilkos” néven elhíresült férfit egy nappal korábban engedték ki a pszichiátriáról. Sajnos a pszichiátriai kezelést (vagyis pszichiátriai gyógyszerezést) követő erőszakos cselekmények listája Magyarországon is nagyon hosszúra nyúlik.

Vajon hány hasonló tragédiának kell még történnie ahhoz, hogy a nyilvánosság végre felfigyeljen: a pszichiátriai szereknek és kezelésnek szoros köze lehet a brutális tettekhez?

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű nemzetközi emberjogi szervezet rövid dokumentumfilmet készített erről a témáról, amely bemutatja legfontosabb adatokat és összefüggéseket. A mintegy tízperces film megtekinthető a szervezet nemzetközi honlapján.

Illusztráció: freeimages.com Fotó: the-light-joe burge


 

h i r d e t é s