h i r d e t é s

A főváros környékén kóborol a magányos farkas

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A főváros környékén kóborol a magányos farkas

2023. március 17. - 14:29

A magyar főváros térségében kóborol az a magányos farkas, amely Svájcból vándorolt el egészen Magyarországig. A hozzávetőleg két esztendős fiatal hím nem veszélyes az emberre. Egyetlen esetben maradhat meg itt.

A 26 farkasfalkát megfigyelő svájci Gruppe Wolf természetvédelmi csoport egy hónapja jelentette be a Facebookon, hogy egy vélhetően 2021-ben született, korábban jeladóval ellátott hím farkas az Alsó Rajna-völgytől 700 kilométert megtéve Magyarországig vándorolt.

Az M237 kódszámú állat jelenleg a főváros térségében, a dél- budai agglomerációban van - nyilatkozta a Duna-Ipoly Nemzeti Park kommunikációs referense a Sokszínű vidék című portálnak. Kálmán Gergely hozzátette, a természetvédelmi őrszolgálat készenlétben van, és ha kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indít.

A szakemberek arra számítanak, hogy az állat hamarosan továbbmegy. Már eddig is hosszú utat tett meg, de nem ő a rekorder, mondta az InfoRádióban Szemeti László professzor, a Pécsi Tudományegyetem Biológiai Intézetének egyetemi tanára.

"Egy Észak-Dániában megtalált farkas valahonnan Szászországból indult el, tehát egészen Délkelet-Németországból. Ott a lengyel-cseh határ mentén él egy kis farkaspopuláció, és az az egyec ott született, ott vannak a nagyon közeli rokonai. Végig gyalogolta egész Németországot és Dániát, ami 1700 kilométernél is hosszabb út, míg végül elhullott Észak-Dániába."

Annak is megvan az oka, hogy egyedül van a nálunk kóborló állat, tette hozzá a szakértő. A farkas egy falkaállat, de itt nem olyan falkában él, mint amilyen 15-20 főseket az amerikai Yellow Stone Nemzeti Parkban készített filmekben látni. Nálunk Európában tipikus a család, vagyis amikor egy hím, egy nőstény és az ő kölykeik, esetleg egy kicsit nagyobbacska kölykeik vannak együtt. Nálunk tehát a nagy falkák nem tudnak kialakulni. Ennek az a következménye, hogy amikor egy kölyökfarkas fölcseperedik, el kell mennie otthonról. Elsősorban a fiatal hímek indulnak el és keresnek maguknak egy nőstényt, akivel aztán családot tudnak alapítani. Ehhez ráadásul megfelelő hely is kell, olyan, ahol a területtulajdonosok nem verik meg.

"Ezek az állatok nem tervszerűen mennek valahova, hanem elindulnak. Ha megijednek, akkor egy éjszaka alatt futnak néhány 10, vagy akár 200 kilométert is egy irányban, mert teljesen bizonytalanok, nem ismerik a területet, nagyon óvatosak, nagyon kell tartózkodniuk minden veszélytől, tehát nagyon-nagyon kiszámíthatatlan a mozgásuk."

A Duna-Ipoly Nemzeti Park arra kéri a kirándulókat, hogy tartsák be a természetjárás alapvető szabályait. Aggódni nem kell, mert a farkas nagyon óvatos állat, fél az embertől és Európában még soha nem támadt rá. A farkas egyébként fokozottan védett állat, amelynek nemhogy az indokolatlan elpusztítása, de még a szándékos megzavarása is büntetendő.

A szakértők szerint az állat akkor marad Magyarországon, ha eljut a Bükkig és ott befogadja egy falka, amelyben családot alapíthat. (Infostart)