h i r d e t é s

A Magyar Ügyvédi Kamara jogilag aggályosnak tartja a katatörvény módosítását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Magyar Ügyvédi Kamara jogilag aggályosnak tartja a katatörvény módosítását

2022. július 19. - 05:44

Szakmai szervezetek sora tiltakozik a KATA kedden megszavazott módosítása ellen. A Mi Hazánk nevű ellenzéki párt az ügyben az alkotmánybírósághoz is fordult.

Forrás: muosz.hu

A Magyar Ügyvédi Kamara "jogi szempontból aggályosnak, vállalkozások százezreit ellehetetlenítőnek" tartja az új KATA törvényt, ezért azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy azt jelen formájában ne írja alá - olvasható a testület közleményében.

Az ügyvédi kamara szerint az év közbeni változást generáló törvény sérti a jogbiztonság követelményét, mivel az ügyvédi hivatást gyakorlókat és az általuk képviselt állampolgárok, mikro-, kis- és középvállalkozások százezreit érinti, de érdemi szakmai konzultáció nélkül született meg. 

"Az elfogadott törvény az adózók és a jogkeresők terheit - a felkészülést megnehezítő tevő határidővel - ugrásszerűen növeli, a pártfogó ügyvédi és a kirendelt védői munka pénzügyi feltételeinek ellehetetlenítésével veszélyezteti a joghoz való hozzáférést" - írja az ügyvédi kamara közleménye.

Tiltakozott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is, azt kérve, hogy a fő- és mellékállásban tevékenykedő egészségügyi szakdolgozók mentesüljenek a kisadózó vállalkozók tételes adójának nem magánszemélyeknek történő számlázást tiltó szabálya alól. Szerintük a módosítás 

megváltoztatja a vállalkozóként dolgozó egészségügyi szakdolgozók lehetőségeit.

Egyenesen alkotmányellenesnek tartja a módosítást a Magyar Újságírók Országos szervezete (MÚOSZ). A szakmai szervezet szerint  az új törvény "a vállalkozók között úgy tesz különbséget, hogy annak nincs jogilag és gazdaságilag igazolható alapja. Diszkriminatív az a megkülönböztetés is, hogy ugyanazért a munkáért magánszemélynek kiállítható katás számla, de cégnek, államigazgatási szervnek, meg önkormányzatnak nem. A vállalkozás szabadsága ezen a módon nem korlátozható az Unióban."

Több ellenzéki párt is tiltakozott az elfogadott törvénymódosítás ellen, de a Mi Hazánk közölte azt is: ha Novák Katalin államfő aláírja azt, akkor az alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben. "A szeptember elsejétől életbe lépő törvénymódosítással a Fidesz több mint 400 ezer katás vállalkozó, így több százezer magyar család napi megélhetését sodorta veszélybe, miközben számos olyan globális nagyvállalatot nem sújt különadóval, amelyek az elmúlt évek kríziseinek a haszonélvezői voltak, ahogy a kaszinókat és a saját oligarcháit sem adóztatja meg" - írja közleményében a radikális jobboldali párt. (Euronews)