h i r d e t é s

A társadalomtudományoknak vezető szerepet kell játszaniuk az európai válságkezelésben

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A társadalomtudományoknak vezető szerepet kell játszaniuk az európai válságkezelésben

2020. június 04. - 15:01

 

A társadalomtudományok a krízis kezelésében vállalt szerepéről adtak ki közös sajtóközleményt a CIVICA - Európai Társadalomtudományi Egyetem partnerintézetei.

A kép illusztráció! - Forrás: tudomanyplaza.hu

A koronavírus által okozott krízis megváltoztatta az életünket, és alapjaiban rengette meg társadalmaink szociális, politikai és gazdasági alapjait.

A CIVICA szövetségében részt vevő felsőoktatási intézmények vezetőiként jól tudjuk, hogy a társadalomtudományok központi szerepet játszanak a jövő és a jelen kihívásainak megértésében, és olyan ötletek és olyan szaktudás biztosításában, amelyek segíthetnek megoldani azokat. Olyan világos lépések mellett kötelezzük el magunkat, amelyek biztosítják, hogy betöltsük ezt a szerepet. Emellett részletezzük, hogy az európai döntéshozók hogyan támogathatják ezt a létfontosságú kezdeményezést.

A krízis globális jellege miatt az együttműködés a felsőoktatás és kutatás terén fontosabb, mint korábban bármikor. Ez különösen igaz Európára, amelynek közös társadalmi, politikai, gazdasági, egészségügyi és környezetvédelmi erőfeszítései mind alapvető kihívásokkal néznek szembe. Ahhoz, hogy ezekre a sürgető problémákra a leggyorsabban választ adjunk, jól szervezett és hatékony együttműködésre, és a kontinens-szerte rendelkezésre álló erőforrások és tudás gyors mozgósítására van szükség. Ehhez az orvosi-, természet-, és társadalomtudományok közötti együttműködés új, és mélyrehatóbb módszereit kell alkalmazni.

A felsőoktatás világa maga is gyorsan változik, és az egyetemek már most azon dolgoznak, hogy ehhez az új realitáshoz igazítsák küldetésüket és vállalásaikat. Az egyetemi élet alapvető elemei, mint a nemzetközi diákok fogadása, a diákok csereprogramjai, a vendégkutatók fogadása és a konferenciák jelenleg nem lehetségesek, és nem tudjuk, hogy meddig ütköznek még nehézségekbe. Ehhez kell igazítanunk munkamódszereinket, miközben nem tévesztjük szem elől azt, hogy a tanulás és kutatás számára a legjobb közeg az, amelyben a gondolatok szabadon közlekedhetnek, és amelyben a világ minden tájáról származó diákok, tanárok és kutatók akadálytalanul érintkezhetnek.

Európai Egyetemként a célunk az, hogy a krízisre a társadalomtudományok által alátámasztott világos válaszokat biztosítsunk és népszerűsítsünk. Arra kérjük az európai döntéshozókat, hogy támogassanak minket ebben, és működjenek együtt a felsőoktatási intézményekkel annak érdekében, hogy az oktatás és a kutatás az Európai Unió határain keresztül akadálytalanul folyhasson, és hogy nyitva maradjon a világ felé a többoldalú együttműködések számára.

A CIVICA partnerintézményei az együttműködés részeként a következő azonnali lépésekben egyeznek meg:

  • Felgyorsítjuk a digitális tanulást segítő infrastruktúra fejlesztését. Ezzel támogatjuk a diákok, oktatók és kutatók közötti kommunikációt és együttműködést elsősorban, de nem kizárólag Európában a járvány ideje alatt és azután is. Ezzel hozzájárulunk egy fenntarthatóbb, interaktívabb felsőoktatási és kutatási rendszer létrejöttéhez. A CIVICA Európa-közi kampusza lesz a fejlesztések központja, amely már meg is kezdte a munkát.
  • Támogatjuk az intézményeink között diákcsere-programokat, beleértve a virtuális találkozókat, amíg újra lehetőség nem nyílik az utazásra. A közös Európai Kampuszunk a hibrid és több platformot ötvöző tanulói élmény fejlesztésére koncentrál. Az Európában és a világ más részein működő partnereinkkel további, hasonló kezdeményezéseket valósítunk meg.
  • Világszerte felkutatjuk a tehetséges nemzetközi diákokat, oktatókat és kutatókat, hogy velük erősítsük Európa pozícióját, mint az innovatív társadalomtudományi kutatások központját.
  • A társadalomtudományok terén elért kutatási eredményeinket megosztjuk a döntéshozókkal és a szélesebb közönséggel, hogy támogassuk a krízisre adott hatékony válaszok kidolgozását, és hogy hasznos szolgálatot tegyünk a társadalom számára.

Hogy sikerre vihessük a vállalásainkat, szükségünk van döntéshozóink támogatására. Arra kérjük az európai vezetőket és a tagországok politikai döntéshozóit, hogy:

Ismerjék el, és támogassák azokat az európai oktatási és diákcsere programokat, amelyeknek átmenetileg részben vagy egészen online kell megvalósulniuk. A diákok szabad mozgása nagyban járult hozzá az európai összetartozás érzésének erősítéséhez, ennek akadályozása beláthatatlan következményekkel járna. A diákcsere programok és a diákok mobilitása olyan értékek, amelyeket meg kell őriznünk a jövő számára is.

A határok újranyitása legyen az egyik legfontosabb prioritásuk amint a szükséges egészségügyi és biztonsági feltételeket biztosítani lehet. A közös Európai kutatóközpontunk működését fenn kell tartani, különösen, hogy egy nemzeteken átívelő krízis nemzeteken átívelő választ kíván.

Támogassanak abban, hogy nyitottak és elérhetők maradjunk a világ több része felé azzal, hogy rugalmas, a helyzethez igazított vízum- és bevándorlási szabályokat fogadnak el a nemzetközi diákok és kutatók számára, és azzal, hogy biztosítják, hogy Európa maradhasson a világ egyik vezető célpontja a felsőoktatás és kutatás számára.

Habár senki sem tudja, hogy mikor ér véget a járvány, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a CIVICA tagjaiként közösen nézzünk szembe a krízissel és annak következményeivel. Mindent megteszünk, hogy a legszorosabb kapcsolatot tartsuk fenn diák- és kutatói közösségeink között ezekben a kihívásokkal teli időkben. A társadalomtudományokra koncentráló egyetemi szövetségként hiszünk a felelősségünkben és képességünkben, hogy válaszokat adjunk a krízisre. Hiszünk az Európai Egyetemként megfogalmazott közös víziónkban és az Európai oktatási és kutatási térség erősítésében.

 

A CIVICA - Európai Társadalomtudományi Egyetem partnerintézeteinek elnökei:

Mario Monti, a Bocconi Egyetem (Olaszország) elnöke
Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (Magyarország, Ausztra) elnök-rektora
Renaud Dehousse az Európai Egyetemi Intézet (európai kormányközi intézmény) elnöke
Henrik Enderlein, a Hertie School of Governance (Németország) elnöke
Remus Pricopie a Nemzeti Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem (Románia) elnöke
Frédéric Mion, a Sciences Po (Franciaország) elnöke
Lars Strannegård a Stockholmi Közgazdasági Egyetem (Svédország) elnöke
Minouche Shafik, a London School of Economics and Political Science (Egyesült Királyság) igazgatója


 

Kommentek

h i r d e t é s