h i r d e t é s

A tojást ne mossa meg, a húst ne mártsa vízbe

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A tojást ne mossa meg, a húst ne mártsa vízbe

2019. április 16. - 11:57

 

Végéhez közeledik a böjt. Ilyenkor sokan örülnek, hogy végre nem kell maguktól megvonni kedvenc ételeiket: a tojást, a sonkát, a füstöl húst vagy a majonézes salátát. - írja az ujszo.com.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

 Jó, ha tudjuk: az említett ételek elkészítésének és tárolásának szigorú szabályai vannak.

Ünnep ide, ünnep oda, az étkezés húsvétkor se térjen el nagyon a korábban megszokottól. Az eperohamon kívül a kellemetlen hasmenés is okozhat meglepetést, ha mértéktelenül táplálkozunk. Leggyakrabban a szalmonellózis és más fertőzés okozza ezt a kellemetlenséget. Ha ételkészítéskor és -tároláskor nem tartjuk be a higiéniai szabályokat, elszaporodhatnak a veszélyes mikroorganizmusok és gombák. Szabad szemmel semmit nem veszünk észre az ételen, de a szervezet számára veszélyes lehet. Erre elsősorban a hús és más állati eredetű ételek esetében kell gondolnunk. Kockázatosabbak, mert bennük sokkal könnyebben szaporodnak el a mikroorganizmusok. 

A konyhában 

A baktériumok kedvelt helye a konyhadressz, továbbá az edények – tartsa őket tisztán ételkészítés előtt, de közben is alaposan mosson kezet, ügyeljen arra, hogy a munkafelület mindig tiszta legyen, húst és más élelmiszert, zöldséget vagy gyümölcsöt neszeleteljen ugyanott és ugyanazzal a késsel! 

3x hús

a véres húst folyó vízzel öblítse le, semmiképpen ne tegye vízbe, mert a mosott húsban gyorsan elszaporodnak a mikroorganizmusok
hőkezelésekor tartsa be a szükséges időt és a helyes hőfokot, ami csaknem minden veszélyes mikroorganizmust elpusztít
a nyers húst, a baromfit, esetleg a halat mindig tartsa távol a többi élelmiszertől 
Ha ételkészítéskor és -tároláskor nem tartjuk be a higiéniai szabályokat, elszaporodhatnak a veszélyes mikroorganizmusok és gombák. 

A tojást ne mossa! 

Felhasználás előtt a tojást ne mossa meg, mert ezzel elősegítené a mikrobák szaporodását. A piszkos héjú, rendszerint házi tojástelég száraz ronggyal megtörülni. Ügyeljen arra, hogy helyesen törje fel, hogy a sárgája ne szennyeződjön. A tojásos ételeket alaposan hőkezelje. 28 napig használható fel a tojás. 

Melyik sonka a minőségi? 

Ha a húsvétot nem tudja elképzelni sonka nélkül, gondosan válogasson a kínálatban. Az a jó sonka, amelyik combból készült, világos rózsaszínű, s legalább 75 százalék húst tartalmaz. Bár a füstölt sonka egészség szempontjából nem a legjobb választás, de a hagyományos húsvéti ételek része. A kevésbé füstöltet válasszuk, és fogyasztás előtt főzzük meg. 

A házi majonéz veszélyei 

Kockázatos lehet a friss házi tojásból készített majonéz. Ha mégis emellett dönt, csak annyit készítsen, amit egyszerre elfogyasztanak. Biztonságosabb az iparilag előállított majonéz, amit pasztörizáltak. 

Mit meddig tároljunk? 

  • A majonézt, a hideg mártást, az öntetet és a kenőmájast legfeljebb 48 óráig 0-4 C-fokon tároljuk.
  • A zöldség- és tésztasaláta 0-4 C-fokon legfeljebb 12 óráig áll el, 5-8 C-fokon pedig csak hat óráig. 
  • A húst és a sajtot, a hidegtálat 0-4 C-fokon 24 óráig tartsuk hűtőszekrényben, 5-8 C-fokon csak 12 óráig. 
  • a sült, főtt, párolt vagy rántott húst 0-4 C-fokon legfeljebb 24 óráig tároljuk
  • a krémes sütemény és a tejszínhab 4 C-fokon 24 óráig, 5-8 C-fokon 12 óráig bírja ki
  • az élelmiszert ne szobahőmérsékleten olvasszuk ki, hanem a hűtőszekrényben, s az egyszer már kiolvasztott élelmet ne fagyasszuk újra 

ujszo.com


 

h i r d e t é s