h i r d e t é s

A vádlottak padján találkozott újra Völner Pál és Schadl György

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A vádlottak padján találkozott újra Völner Pál és Schadl György

2023. február 17. - 09:35

Péntek reggel elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a korrupcióval vádolt volt fideszes államtitkár, és a végrehajtói kar elnökének büntetőügye.

Fővárosi Törvényszék - Forrás: wikipedia/Oláh Igor

Elkezdődött az elmúlt évek egyik legsúlyosabb magyar korrupciós büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken péntek reggel. Az ügy főszereplői Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára, valamint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. A kormánypárti politikusa a vád szerint 83 millió forint kenőpénzt vett át a végrehajtók elnökétől. A pénteki előkészítő ülés előtt a sajtót elzárták a vádlottak és védőik elől.

Péntek reggel elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke büntetőügyének tárgyalása. A Fidesz volt politikusával és a végrehajtók elnökével, valamint további húsz társukkal szemben korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, továbbá pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

A péntek reggeli előkészítő ülés előtt Schadlt, Völnert, valamint a további vádlottakat ügyvédjeikkel együtt elzárták a sajtó elől. Kizárólag a tárgyalóteremben lehetett látni őket.

A végrehajtók elnökét bilincsben, vezetőszáron vezette be a büntetés-végrehajtás három felfegyverzett, maszkos munkatársa. 

Mellette a harmadrendű vádlott foglalt helyet, és mellé ültették le Völner Pált, aki a másodrendű vádlottja az eljárásnak.

A tárgyaláson hallgatóként részt vesz Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki részletesen foglalkozott a kormánypárti politikus és társai ügyével.

A fő vádpont lényege szerint Schadl 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség szerint Schadl vezetői pozíciójából, valamint a Völnerrel fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyásra hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Figyelemre méltó az ügyben, hogy a 72 oldalas vádirat mindössze hét vádpontot érint, és mint megírtuk az 1700 oldalas nyomozati anyaghoz képest feltűnően sok minden kimaradt belőle. Többek közt nem lesz szó arról sem, hogy milyen kapcsolat volt Rogán Antal kabinetfőnöke és Schadl György között, akinek bizalmasa egy alkalommal egy autót is vitt Nagy Ádámnak. (24.hu)