h i r d e t é s

A Valentin-nap lehet az új világvége-időpont

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Valentin-nap lehet az új világvége-időpont

2023. március 12. - 13:13

A NASA már figyelemmel kíséri az úszómedence méretű aszteroidát: szerencsére egyelőre úgy tűnik, kis esély van a tényleges becsapódásra.

A NASA és az Európai Űrügynökség is kiszámította, mekkora esély van arra, hogy az aszteroida földbe csapódjon: az előbbi szerint 1:560-hoz, míg az utóbbi szerint 1:625-höz az esély – írja a CNN.

Az égitest, melyet 2023 DW néven tartanak számon, az egyetlen olyan, amelyet a Torino-skálán – mely a Földdel való összeütközés valószínűségének érzékeltetésére használnak – eléri a tíz fokozatból az elsőt. Ez a besorolás a NASA szerint azt jelenti, hogy az ütközés esélye rendkívül valószínűtlen, és nem ad okot a közvélemény figyelmére vagy aggodalmára.

"Ez az objektum nem különösebben aggasztó" – mondta Davide Farnocchia, a kaliforniai Pasadenában található Jet Propulsion Laboratory navigációs mérnöke. Tény ugyanakkor, hogy a besorolás és a becsapódás esélye is nagy mértékben változhat az aszteroidáról gyűjtött további adatok és azok elemzése alapján.

A NASA közlése szerint egy égitest felfedezését követően heteken át tart az azzal kapcsolatos adatgyűjtés, illetve az adatok értékelése. A tapasztalatok alapján ugyanakkor az égitestek kezdetben veszélyesebbnek tűnhetnek, mint amilyenek valójában.

"Mivel a nagyon korlátozott számú megfigyelésből származó pályák bizonytalanabbak, valószínűbb, hogy az ilyen pályák megengedik a jövőbeli becsapódásokat. Ezek kizárhatók, amikor több adat áll rendelkezésre" – olvasható a NASA laborjának weboldalán.

Az aszteroida Holdhoz való közelsége miatt néhány napba telhet, mire újabb adatokat lehet gyűjteni – a legutóbbi telihold három nappal ezelőtt volt, a Hold még mindig fényes és nagy az égen, ami valószínűleg eltakarja a 2023 DW-t a közvetlen megfigyelés elől. Hamarosan azonban elvégezhetők a részletesebb mérések.

A NASA szerint az aszteroida átmérője körülbelül 50 méter, az előrejelzések szerint tíz alkalommal közelíti meg a Földet, legközelebbi 2046. február 14-én lesz, majd még kilencszer 2047 és 2054 között.

Az aszteroida várhatóan mintegy 1,8 millió kilométerre kerül a legközelebb a Földhöz.

Az égitestet, mely másodpercenként 25 kilométert tesz meg, először február 2-án észlelték égboltunkon.

Davide Farnocchia a NASA DART-missziójának, vagyis a Double Asteroid Redirection Testnek a 2022 szeptemberében végrehajtott sikerét bizonyítékként említette arra, hogy az emberiség fel tud készülni a potenciálisan katasztrofális pályán lévő űrsziklákkal való szembenézésre. A DART során egy űrhajót szándékosan ütköztettek egy aszteroidával, hogy megváltoztassák annak pályáját. (Infostart)