h i r d e t é s

Ahol a tájékozottság a legfőbb bűn – Az ország, amelyik azt sem tudja, miről szavaz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ahol a tájékozottság a legfőbb bűn – Az ország, amelyik azt sem tudja, miről szavaz

2019. április 29. - 08:22

 

Nem kell hozzá atomfizika, hogy rájöjjünk, mire szolgál a rengeteg uszítás, hazugság és rágalmazás. A tudatlanságban tartott és egymás torkát tépő népen uralkodni a legkönnyebb. Így ugyan kinek marad energiája a hatalomba belehízott, korrupt politikusok nyomába eredni?

A kép illusztráció! - Forrás: 444 olvasói fotó / 168ora.hu

A magyar példa immár a tengerentúlon is esettanulmány értékű tanulmány tárgyává lett. A Yale Egyetem kutatói bizonyára annyira unatkoztak a 21. század olyan égető problémáinak megfejtése közben, mint a klímaváltozás, vagy az élettartam meghosszabbítása, így sorra kellett venniük az örök klasszikus témát, az időutazást.

Ehhez nem kellett mást tennünk, mint Kelet-Európa sárosabbik végére emelniük vigyázó tekintetüket.

Érdekes cikket hozott le a hvg a következő sokat sejtető címmel; Ott tartunk, hogy semmit sem tudunk

Csak azt, hogy Magyarország egyedülálló hely, ugyanis csak itt talált az EU-ban a Yale kutatója 3. világbeli és 19. századi módszereket a választás befolyásolására. Ez a hvg.hu heti közéleti összefoglalója, most a számok tükrében.

Ezek után számos ügynökség meglehetősen hihetetlen statisztikáját olvashatjuk, melyek mindegyikének élén természetesen a Fidesz áll. Statisztikát hamisítani persze a hatalom közelében nem túl nehéz. Valaha Winston Churchill mondta:

„Csak azt a statisztikát hiszem el, amelyiket én hamisítottam.”

Érdekes körülmény, hogy kábé ennyi hitelt szavazhatunk annak is, ami a kormány tagjainak száját elhagyja.

Mindezek fényében írtuk azt a címben, hogy ott tartunk, hogy szinte semmit sem tudunk, kiélezett harc folyik az EP-helyekért. Miközben az LMP annak – is – köszönheti, hogy versenyben van egy mandátumért, hogy még a saját szavazóik nagyjából fele is azt hiszi, Szél Bernadett és Hadházy Ákos az LMP-ben politizál. Pedig már régen nem.

3. világ és 19. század

A héten ismerhettük meg a Yale politológusának kutatását is, Isabela Mares a hazai választási anomáliákról írt, és ahogy a Népszava fogalmazott, lesújtó a helyzet. Mares és társszerzője, a California-Davis egyetemen dolgozó Lauren Young a politikusok és a választópolgárok szavazatokért kötött megállapodásait vizsgálta a 2014-es, kétharmados Fidesz-győzelmet eredményező parlamenti választáson. A Comparative Politics című folyóiratban publikált tanulmány elsőként dokumentálja a választási kliensrendszert Magyarországon.

Magyarán alamizsnáért minden szavazat megvehető. Burgonya, tüzelőfa, olyan luxusok, amikkel apróért prostituálható a szavazóbázis markáns része. Hogy ez lényegében a kiszolgáltatottak pofán köpése, az a kutyát nem érdekli.

Amíg a nyomor felé vezető úton a kormány alamizsnát dob felénk, lényegében a zsebükben vagyunk.

Ezzel pedig a szellemi színvonalunkra sem mondható már nagyzoló dicséretként sem, hogy balkáni.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s