h i r d e t é s

Akkor vagy jó úton, ha nem vagy idegen önmagad számára

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Akkor vagy jó úton, ha nem vagy idegen önmagad számára

2020. április 02. - 18:28

 

Posztjaimat nem azzal a céllal teszem ki, hogy kövessetek, mert az én utam az egyetlen út. Az Iszlám felsőrendűségét sem hirdetem! Sőt, ne kövessetek és ne hallgassatok rám! Mert az én utam az enyém és senki másé! Ez a ruha csak rám való!

Csupán a metódust osztom meg veletek azért, hogy ti is megtaláljátok saját ruhátokat. A legbiztosabb, ha ti szabjátok azt ki magatok számára. Ebben pedig ne hallgassatok senki másra, csak arra, amit belsőtök sugall.

A kulcsmondat ez: akkor vagy jó úton, ha nem vagy idegen önmagad számára! Mert az evilági próbálkozások zöme abban áll, hogy önmagadtól elidegenítsen és egy olyan útra tévedj, amiben kiszolgáltatott vagy. Ekkor leszel tárgy, eszköz, amit használnak. Hát ne légy az.

Én csupán egy receptet adok át, miként adja számomra az Iszlám azt az érzést, amivel önmagamban otthon vagyok. Ez egyedi dolog. Lehet, hogy nálad más adja ugyanezt.

Számomra megnyíltak olyan érzékelések, melyekkel mást látok a világból, mint Iszlám előtt. Sőt, olyanok is, melyekkel mást fogok fel, mint a többi Muszlim. Ezeket osztom meg. De ezzel nem azt jelzem, hogy én vagyok azon az úton, ami tökéletes. Nem! Ez az út, csak nekem tökéletes. Találd meg Te is a sajátodat!

Amiket kiteszek nem más, mint a válaszok, melyeket az Iszlám adott azokra a kérdésekre, melyeket azelőtt az ismeretlenség homálya fedett. Hogy nem tetszenek nektek ezek a válaszok? Vagy van jobb válasz? Hát rajta, akkor az a Te utad és válaszd azt!

De bármely úton járjunk, bármely választ adjuk magunknak, a lényeg az összhang önmagunkban. Ne birka légy egy csordában, melyet terelnek, hanem magad légy az, ki tereled önmagad. De ha pásztorra van szükséged, szíved joga, válassz magadnak. Csak ne tereljenek olyan útra, melyben önmagaddal szembe kerülsz.

Egyet viszont ne hagyj: ha összhangra leltél, ne engedd, hogy földi ember erről számadásra késztessen. Az inkvizíciók korának vége. A legbelső magánügyed csak magadra tartozik. Te sem kérdezed még a legközelibb ismerősödet sem a nászéjszakájáról.

Ha harmónia van benned és ez illeszkedik a külvilághoz, amiben élsz, akkor üdvözöllek a fedélzeten.

Valaha volt egy város, Yathrib, amit később Medinának hívtak, ahol az összhangot az emberekben és emberek között, akik különböző felfogásúak és más etnikumhoz tartoztak, az Iszlám teremtette meg. Rég volt, de akkor működött. Bennem, ott legbelül még működik:

Ragadjátok meg Allah kötelét mind és ne különbözzetek! Emlékezzetek Allah kegyére felétek, midőn ellenségek voltatok és összhangot teremtett szíveitek között, s az Ő kegye által testvérek lettetek! A Pokol gödre szélén voltatok és Ő megmentett attól! Ekképpen nyilvánítja ki Allah az Ő Áyáit, hátha tán jó útra tértek. (Korán 3:103)

Yathribot polgárháborúk, törzsi viszályok és állandó széthúzás szakította részekre, mielőtt a Próféta földjére lépett. Ezt követően Medina, a Próféta Városa lett, ahol páratlan Testvériség alakult ki az emberek között és az Iszlám otthonává vált. Mai civakodó világunk hasonlatos az egykori Yathrebhez. Rá tudjuk-e helyezni a Próféta lábnyomát erre a világra és tudunk-e ebből egy nagyobb Medinát építeni? Ez az áya a Muszlimok Egységére és azok Testvériségére hív, akik jótéteményűek, békét, prosperitást akarnak ezen a világon.

Ő az, Ki összhangot teremtett szíveik között. Ha mindent, ami a Földön van, feláldoznál, akkor sem tudnál szíveik közt összhangot teremteni, de Allah összhangot teremt közöttük, mert bizony, Ő a Nagyszerű, a Bölcs. (Korán 8:63)

Imádkoznunk kell, hogy ezt az összhangot Allah mindig elérhetővé tegye. Egységre, megértésre, tiszta és komoly egymásra hatásra van szükség azok között, akik Allah Útmutatását követik. Ez vezet sikerre, e nélkül, viszont megaláztatás, kivetettség és erkölcsi leépülés vár az emberekre.

Címkék: 

 

h i r d e t é s