h i r d e t é s

Az Iota hurrikán hatalmas pusztítást végzett Közép- és Dél-Amerikában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Iota hurrikán hatalmas pusztítást végzett Közép- és Dél-Amerikában

2020. november 22. - 11:07

 

Legkevesebb 40 ember vesztette életét a Közép- és Dél-Amerikán végigsöprő Iota hurrikán miatt.

Forrás: France 24

Észak-Nicaraguában legalább nyolc ember vesztette életét a hurrikán okozta földcsuszamlások következtében , az áldozatok közül pedig sajnos négy gyermeket is azonosítottak.

The Straits Times híradása szerint a környékben további hat halálesetről számoltak be, eddig több tízezer embert kellett kiköltöztetni otthonaikból. Az Iota hurrikán komplett házakat és hidakat rombolt le, a szemtanúk elmondása szerint minden eddiginél erősebb széllel érkezett meg a természeti csapás. A tetők leestek a helyükről, a házak pedig összedőltek, rengeteg törmelék pedig a tengerbe sodródott.

A négyes erősségű hurrikán hétfőn csapott le Nicaragua karib-tengeri partvidéki részére, 250 km/órás sebességű széllökésekkel. Tombolása után kissé enyhébben folytatódott a vihar, ám nagy valószínűséggel nagy volumenű esőzéseket hoz majd magával a héten Honduras, Guatemala, Belize, Nicaragua és Salvador területein.

A két héttel ezelőtti Eta hurrikán már hatalmas pusztítást végzett a térségben, a most megjelenő Iota pedig csak tovább rontott a helyzeten. Az Eta okozta elsöprő viharban 174 ember vesztette életét, és további 100 ember hollétéről nem tudnak a hatóságok, így egyelőre eltűntként tartják nyilván őket. A környékben végzett pusztítás eredményeképp több tízezer ember vesztette el otthonát, de gazdasági hatásai akár több százezer embert érinthetnek majd a következő években.

Az Iota most két ember halálát okozta Guatemalában, illetve további két emberét Kolumbiában, továbbá egy-egy ember hunyt el Salvadorban és Panamában. A térségben sajnos nem egyedülálló a mostani eset, csak ebben az évben ez volt a harmincadik olyan vihar, mely olyan nagy erejű volt, hogy nevet is adtak neki. Az Atlanti-óceán térségében korábban csak 28 hurrikánt tartottak számon melyek egy éven belül csaptak le a térségben. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s