h i r d e t é s

Az RMDSZ a Fidesz Néppártból való kizárása ellen voksol

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az RMDSZ a Fidesz Néppártból való kizárása ellen voksol

2019. március 06. - 19:39

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP), és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök személyesen is részt vesz az EPP március 20-i politikai gyűlésén, amikor ez a kérdés várhatóan napirendre kerül. 

Forrás: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Kelemen Hunor az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában kijelentette: egy esetleges kizárás meggyengítené a néppártot az európai parlamenti (EP-) választások kampányában is és a választások után is, amikor ki kell majd alakítani a többséget az Európai Parlamentben, és meg kell választani az Európai Bizottság elnökét. 

Kelemen Hunor elhibázottnak tartotta a Fidesz kizárására vonatkozó kezdeményezést, és reményét fejezte ki, hogy sokan lesznek a néppártban, akik ellene fognak szavazni. 

Az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére Manfred Webernek, az Európai Bizottság elnöki tisztségébe jelölt német néppárti politikusnak a feltételeire is reagált. Weber egy Joseph Daul EPP-elnöknek címzett levélben azt közölte: a Fidesznek konkrét lépéseket kell tennie ahhoz, hogy a néppárt tagja maradjon. Ezek között a Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét ábrázoló plakátok és reklámanyagok azonnali eltüntetését, az ezek miatti bocsánatkérést, és azt, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. 

Kelemen Hunor kijelentette: nem hiszi, hogy Manfred Weber nyilatkozatát fenyegetésként, zsarolásként kell értelmezni.

Egymásnak nem szoktunk feltételeket szabni, a jóhiszeműség és a jó szándék vezérel mindenkit

 - fogalmazott az elnök. Hozzátette: tudomása szerint állandó a kapcsolat a Weber pártszövetsége, a CDU-CSU és a Fidesz, illetve a magyar kormány között, így ezeket a kérdéseket minden bizonnyal közvetlenül is megbeszélik. 

Azzal, hogy az EU-nak változnia kell, én is egyetértek, Manfred Weber is egyetért, Orbán Viktor is egyetért, de érdekes módon most már Emanuel Macron is egyetért

- fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke egy kedd esti televíziós műsorban a választási kampány részeinek tekintette a Fidesznek az EPP-ből való kizárására vonatkozó nyilatkozatokat.

(MTI)


 

h i r d e t é s