fbpx Ázsiában lehet a következő Trump–Kim Dzsongun találkozó | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ázsiában lehet a következő Trump–Kim Dzsongun találkozó

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ázsiában lehet a következő Trump–Kim Dzsongun találkozó

2019. február 05. - 09:08

 

Újra találkozhat Donald Trump és Kim Dzsongun, az amerikai külügy most készíti elő az újabb csúcsot. Egyre több részlet szivárog ki, és az már biztosnak tűnik, hogy valahol Ázsiában találkozik majd az amerikai elnök és az észak-koreai vezető.

Valószínű Ázsiában lesz a következő Trump–Kim Dzsongun találkozó - Forrás: ABC

Az első történelmi találkozó 2018 júniusában valósult meg, amikor kétfajta vélemény fogalmazódott meg. Az elemzők egyik fele akkor azt mondta, nem fog bekövetkezni óriási fordulat a csúcstalálkozó hatására.

A teljes leszerelés irányába még nem tett visszavonhatatlan lépéseket Észak-Korea

Háda Béla Korea-szakértő szerint kezdetektől fogva lehetett látni, hogy ez a fordulat nem lesz rövid, hiszen nincs meg a bizalom a felek között, ráadásul Észak-Koreának van egy sajátos stratégiai koncepciója.

Azok a lépések, amiket az észak-koreaiak megtettek az elmúlt bő fél évben, messze nem tűntek elégségesnek a megállapodás szelleméhez képest. Az Egyesült Államok kormányzata azonban hivatalosan mindig azt kommunikálta, hogy ez rendben van, és szeretné tovább lendíteni a folyamatokat, a bizalom nem szűnt meg az észak-koreai vezetés felé – vélekedett a szakértő.

Így a következő csúcstalálkozó ennek a rendszernek a továbblendítését célozta meg. A nukleáris rakétakísérleteket valóban felfüggesztették Észak-Koreában, de a leszerelés irányába nem tettek olyan lépéseket, amelyek visszavonhatatlanok lennének – fűzte hozzá.

Észak-Koreának ellenőröket kellene beengednie az országba

Az amerikai főtárgyaló vasárnap érkezett meg a dél-koreai fővárosba, ahol hétfőn tárgyal a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadókkal és egyezteti a stratégiát. Az, hogy mi várható a második csúcstalálkozón, ennek tükrében dől el – mondta.

Az amerikai fél azt szeretné, ha végre megszületne egy tényleges leszerelési ütemterv. A főtárgyaló úgy fogalmazott egy korábbi előadásában: elsősorban rendezni kell azt, hogy milyen anyagok, felszerelések, illetve létesítmények érintettek a leszerelésben, meg kell határozni a szakértői hozzáférés, illetve ellenőrzés módjait, ezt követően pedig a leszerelés ütemtervét – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A tárgyalásokat ebbe az irányba kívánják továbbvinni. Így Észak-Koreának ellenőröket kellene beengednie az országba, ezt a folyamatot másként nem lehet továbbvinni – tette hozzá.

Mit vár Észak-Korea a teljes leszerelésért cserébe?

Az amerikai nézetek két irányba látszanak elmozdulni, egyrészt az amerikai főtárgyaló bejelentette, hogy országa a koreai háborút befejezettnek tekinti, nem kívánja megdönteni a rezsimet, ez fontos üzenet – közölte Háda Béla.

Így a biztonsági garanciák megadása és a koreai háború lezárása nem ütközik elvi akadályokba az Egyesült Államok részéről. Másrészt az elmúlt hónapokban enyhítették a humanitárius segítségnyújtás szabályait Észak-Koreával szemben – mondta annak kapcsán, mit vár az észak-koreai fél a teljes leszerelésért cserébe.

Az látszik, hogy ezekről a feltételekről hajlandó tárgyalni Észak-Korea, különben hozzá se láttak volna a találkozó megszervezéséhez. Valószínűleg Észak-Korea kihelyezett egy olyan tárgyalási pozíciót, amit Amerika is ígéretesnek tart – tette hozzá.

Vietnam jöhet szóba, mint lehetséges helyszín

Az első találkozó helyszíne Szingapúr volt, második helyszínként Vietnamot tartják a legvalószínűbbnek az elemzők. Vietnam, bár formailag még államszocialista berendezkedésű állam, közeledik az Egyesült Államokhoz, valamint Észak-Koreának is partnere – közölte a szakértő.

Észak-Korea azonban még nem erősítette meg, hogy elfogadná a vietnami helyszínt, az amerikaiak úgy tűnik, ezt támogatják – fűzte hozzá.

Trump korábban meghívta Kim Dzsongunt a Fehér Házba, az észak-koreai vezető pedig utalt rá, hogy szívesen látná az amerikai elnököt Észak-Koreában. A szakértő szerint ezek csupán udvariassági körök voltak, amiket illik megtenni, de itt még nem tart a két fél. (orientpress.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s