h i r d e t é s

Csillagközi térben sodródó űrszondát fotózott a NASA műholdja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Csillagközi térben sodródó űrszondát fotózott a NASA műholdja

2021. április 21. - 11:54

Példátlan fotót készített az amerikai űrügynökség New Horizons nevű űrszondája a csillagközi térben sodródó Voyager-1-ről. 

FORRÁS: NASA/JOHNS HOPKINS APL/SOUTHWEST RESEARCH INSTITUTE

Mérföldkőhöz érkezett a New Horizons, ami IMMÁR 50 CSILLAGÁSZATI EGYSÉGRE (AU), AZAZ 7,5 MILLIÁRD KILOMÉTERRE VAN BOLYGÓNKTÓL.

(Egy csillagászati egység a Nap és a Föld átlagos távolsága, tehát 150 millió kilométer.)

Ilyen távolról már nem egyszerű feladat kapcsolatot tartani az űreszközzel, egy üzenet megérkezésének ideje példának okáért 7 órát, a komplett oda-vissza kommunikáció 14 órát vesz igénybe. Ennek ellenére az űreszköz továbbra is küldi a különböző adatokat és felvételeket a földi irányítóknak.

A legutóbbi lélegzetelállító képet a Voyager-1 űrszondáról készítette a New Horizons.

A Voyager-1 2012-ben lépte át a helioszféra határát, és azóta a csillagközi térben utazik. A képen maga az űreszköz szabad szemmel nem látható, pozíciója mégis viszonylag pontosan meghatározható.

A New Horizons-t a Pluto, annak holdjai és a Kuiper-öv néhány objektumának vizsgálatára alkottak meg. A Plutót 2015-ben érte el, fényképet is készített róla. Következő célja Kuiper-öv néhány objektumának tanulmányozása lesz, végül a Voyager-1-hez hasonlóan elhagyja a Naprendszert. (Origo.hu)