h i r d e t é s

Eldőlhet Európa sorsa: összeborulnak a németek és a franciák

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eldőlhet Európa sorsa: összeborulnak a németek és a franciák

2019. január 12. - 07:25

 

Január 22-én szövetségi szerződést ír alá Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, ami a létező legszorosabb kapcsolat lesz két EU-tagállam között. A lépés Európa jövője szempontjából sem elhanyagolható, hiszen mostantól a fontosabb kérdésekben összehangolt német-francia álláspont jelenhet meg.

Emmanuel Macron és Angela Merkel - Forrás: France 24

A Politico híre szerint a két politikus január 22-én írja alá az aacheni szerződést, ami tovább mélyíti Németország és Franciaország kapcsolatait. A lap értékelése szerint alig két hónappal a Brexit előtt üzenetértéke is lehet annak, hogy a két európai nagyhatalom az együttműködés mellett teszi le a garast. 

A Politico által megszerzett tervezetben az szerepel, hogy a németek és a franciák is vállalják, hogy egyeztetnek a másik féllel a fontosabb EU-csúcsok előtt, törekednek közös álláspont kialakítására, illetve a két ország minisztereinek egyetértésére. 

Emellett a szerződésben leszögezhetik, hogy a németek és a franciák közösen kezdenek hadiipari fejlesztéseket, hogy Európa felzárkózzon ebben az iparágban. A biztonságpolitikai együttműködés keretét egy új német-francia biztonsági tanács adhatja, melyet felállítanának a felek, ez a testület rendszeresen ülésezne "a legfelső szinteken". A két ország az ENSZ-ben is összehangolná működését, céljuk, hogy Németország is állandó tagja legyen a Biztonsági tanácsnak, illetve megreformálják a testületet. 

A tervezet szerint a németek és a franciák a gazdaságukat is jobban összehangolnák, létrehoznák a német-francia gazdasági övezetet közös szabályokkal. Emellett támogatnák, hogy a két ország állampolgárai megtanulják a másik nyelvet kölcsönösen, a határok mentén a teljes kétnyelvűség lenne a távlati cél. 

A Politico szerint a szerződés legfontosabb kérdése, hogy az valóban két ország "szerelméről" szól, vagy csak Merkel és Macron kapcsolatát szimbolizálja. A jövő dönti majd el, mi lesz az együttműködés sorsa, ha a két politikus esetleg távozik a közéletből. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s