h i r d e t é s

Elengedték az orosz cetbörtönben fogva tartott utolsó kardszárnyú delfineket is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elengedték az orosz cetbörtönben fogva tartott utolsó kardszárnyú delfineket is

2019. szeptember 01. - 08:04

 

Elengedték az Ohotszki-tengerben az utolsó két példányt is az orosz Távol-Keleten felfedezett "cetbörtönben" fogva tartott 11 kardszárnyú delfin közül – közölte az Összoroszországi Halászati és Oceanográfiai Kutatóintézet (VNIRO) sajtószolgálata.

Forrás: National Geographic / youtube

A két kardszárnyú delfin után hat fehér delfint is visszaengedtek természetes közegébe. Az állatok mindegyikét a szabadon bocsátás előtt gondozóik még egyszer megvizsgálták és a VNIRO megfigyelő berendezéseivel látták el.

A kínai delfináriumok megrendelésére kifogott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint fogva tartó “cetbörtönt” fedezése tavaly nemzetközi botrányt robbantott ki. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek dolgozzanak ki megoldást a problémára.

Az orosz környezetvédelmi tárca akkor megígérte, hogy felszámolják az állatbörtönt, és elszállásolják a 98 életben maradt állatot. Júniusban még úgy tűnt, a hatósági beavatkozás ellenére sem sikerül úrrá lenni a helyzeten. A delfinek mentésébe bekapcsolódott Jean-Michel Cousteau francia óceánkutató és csapata is. A neves szakember Putyin újbóli, határozottabb beavatkozását kérte.

A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében – mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni – és pénzbírsággal sújtották.(MTI) / erdekesvilag.hu


 

h i r d e t é s