h i r d e t é s


Erdélyt is elsötétítette a dunaújvárosi közvilágítási tender kivitelezője

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Erdélyt is elsötétítette a dunaújvárosi közvilágítási tender kivitelezője

2016. március 10. - 11:27
0 komment

 

Erdélyben is indukciós technológiát alkalmaztak közbeszerzési érdekességekkel - írja a 24.hu.

Forrás: index.hu

Dunaújváros közvilágításának elbaltázott korszerűsítésében benne volt egy olyan román cég is, ami korábban erős mutyigyanúba került egy hasonló székelyudvarhelyi munka során – tudta meg az Index. Korábban beszámoltunk arról, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a NAV és a Fővárosi Főügyészség a dunaújvárosi közvilágítás-mutyi kapcsán. Néhány hete óriási botrányt kavart, hogy bár 255 millió forintos beruházás keretében korszerűsítették a közvilágítást a városban, az érintett utcákban gyakorlatilag alig lehet látni sötétedés után.

Az Index megszerezte a kivitelezést végző Rosettum Kft. közbeszerzési pályázatát, amiből kiderül, hogy a referenciákkal nem rendelkező vállakozás három cég erőforrásaira támaszkodtak a közbeszerzésen. A pénzügyi alkalmasságot a Potassium 2007 Gyártó és Kereskedelmi Kft., a műszaki alkalmasságot a dunaújvárosi VOLTREX Kft., a szakmai alkalmasságot pedig egy román vállalkozás, a DIML ROM S.R.L biztosította.

RMDSZ-összefonódás

A DIML 2014-ben Székelyudvarhely egész közvilágítását a dunaújvárosihoz hasonló indukciós lámpákkal korszerűsítette. A DIML ROM ügyvezetője Ferenczy Károly, aki az RMDSZ egyik milliárdos szenátorának, Verestóy Attilának a sógora. Az ügy nagy port kavart, a Magyar Polgári Párt azt állította, hogy az RMDSZ nem tájékoztatta az ellenzéket a beruházásról a szerződéskötés előtt. A polgármester azzal védekezett, hogy az üzletnek utána lehet nézni a román közbeszerzési rendszerben, ott azonban nem találták nyomát.

A portál cikkéből kiderül, hogy Ferenczy nemcsak magyar vállalkozókkal üzletel, hanem magyar állami céggel is: tulajdonos a Mav-Rec Palet Srl nevű vállalatban, aminek a tulajdonosa a MÁV-REC Hulladékkezelési, Környezetvédelmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft is. További érdekesség a székelyudvarhelyi lámpacsereügy kapcsán, a 2014-es korszerűsítés előtt egyszer már nekifogtak a lámpatestek cseréjének, akkor a kivitelező a dunaújvárosi közvilágítási botrányból ismert DML Europa volt, amiben korábban K. Szabónak is volt tulajdonrésze. K. Szabó egyik korábbi cége 2011-ben lecserélte Székelyudvarhely több pontján a közvilágítást, majd 2014-ben egy másik hozzá köthető cég teljes lámpacserét hajtott végre a városban – mindkét alkalommal Dunaújvároshoz hasonlóan indukciós technológiát alkalmazva, amit szakértők szerint nem alkalmas közvilágításra.

 

24.huh i r d e t é s

betöltés..

;