h i r d e t é s


Esztergomi csoda

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Esztergomi csoda

2017. szeptember 03. - 11:41

 

Több, mint egy éve keseríti meg több ezer ember életét az épülő vasúti csomópont Esztergomban, de messze még a vége, Dr. Völner 2018 őszére ígéri az átadást.

Először 2013. októberében az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal Főépítészi Irodája, a terveket készítő UTIBER – TRENECON – COWI Konzorcium, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársai  tartottak lakossági tájékoztató fórumot az esztergomi intermodális csomóponttal kapcsolatban.

2015. február 16-án, hétfőn a Megyeháza Dísztermében nyilvános munkaértekezlet keretén belül ismertették a tervezők és kivitelezők az Intermodális Csomópont néven ismert közlekedésfejlesztési beruházás részleteit.

2016 szeptemberében megkezdődtek a látható, érezhető és hallható munkálatok Esztergomban, egy lakótelepi és kertvárosi környezet kellős közepén, amelyet senki sem akart.

Minden szempont fontos, kivéve az ott élők véleménye


Lakossági fórum az Intermodális csomópontról


Az építkezés állása 2016. szeptember 12-én

Esztergom továbbra is fideszes kifizetőhely

Elég sokáig a lakók ablakai alatt végezték kisdolgukat a munkások, mert az építkezés területére kevés mobil wc érkezett


Ha hív a természet, menni kell... - 2016. szeptember

2016 szeptemberében aláírásgyűjtés indult a városban. Nem az építkezés ellen, hanem pusztán azért, hogy ne így.


Egy aláírásgyűjtő ív, a sok közül

Megjelentek az ellenvélemények

"Állítsák meg ezt az átgondolatlan sunyi akciót!"

"Azért nem kérünk ebben a formában, mert itt lakunk a budapesti utcában.A vasúti rakodás miatt épp elég a zaj.Nem kérünk a körforgalomból sem ,A városrész viszonylag nyugodt A LAKÓK ÉLETÉT NEM ENGEDJÜK MEGKESERÍTENI."

Völner 2 és fél sorban elintézte a tájékoztatást


2016. szeptember 15.

Nagyon szomorú, hogy olyan beruházást terveznek megvalósítani Esztergomban,

  • amelyhez nem készült környezeti hatástanulmány (csak a vasútvonal felújításához és amikor ez az anyag készült, még híre hamva sem volt az intermodális csomópontnak),
  • nincs az önkormányzatnak, sem a kivitelezőnek olyan felmérése, amely a beruházás környezeti hatásait mutatná be,
  • nincs olyan felmérés, amely a szálló por, a levegő minőségét taglalná,
  • nincs olyan anyag, amely azt mutatná be, hogy Esztergom mely részén a legmagasabb az alvászavar és a különböző tüdőmegbetegedések száma,
  • nincs olyan anyag, amely a beruházás okozta értékcsökkenését vizsgálná az érintett lakó- és ipari ingatlanoknak,
  • amelynek terveit szerzői jog védi és halandó ember nem ismerheti, hiszen azokat nyilvánosságra hozni nem lehet,
  • nem végeztek zajméréseket, fogalmuk sincs a tényleges zajterhelésről, amelyet az arra élőknek az építkezésen kívül el kell viselniük - csak szimulált adatok állnak a kivitelezők rendelkezésére,
  • és nem utolsó sorban hol létesül még a világon bölcsőde, óvoda, iskola, lakótelepek és kertváros közepén intermodális csomópont?

Többen megkeresték a körzet önkormányzati képviselőjét, Dr. Szerencsés Gergelyt, és kérték, hogy érje el a polgármester asszonynál egy rendkívüli testületi ülés összehívását az intermodális csomópont ügyében Esztergomban. - nem sikerült

A kivitelező cég, a STRABAG nagy ívben tesz az itt élőkre

Dr. Szerencsés Gergely azt is elmondta, hogy a kivitelező cég, a STRABAG vezetőjét kérte, hogy a munkavégzéssel kapcsolatban legyenek tekintettel az itt élő emberekre is, éppen ezért - dacára a hétvégi vágányzáraknak - vasárnaponként függesszék fel a munkálatokat, hogy az emberek pihenhessenek és legalább egy napra "csend" legyen. Választ még nem kapott, de optimista, bízik benne, hogy a kérésének eleget fognak tenni.

2016 szepter 17-én elindulni látszott valami, a Városháza a polgári nyomásra, kényszeredetten, de létrehozott egy eseti bizottságot az IMCS-vel kapcsolatban. A sok fideszes vízfej mellé sikerült a civileknek egy olyan embert is delegálni, aki az építkezés közelében lakott.

A bizottság elnöke dr. Szerencsés Gergely, a 7-es körzet képviselője lett, bizottsági tagok az önkormányzat részéről: Tordainé Vida Ildikó, a 6-os körzet képviselője dr. Alberti Péter (3-as körzet), és Eck András, a Városfejlesztési Bizottság elnöke. Az 5 fős bizottság külsős tagjait a polgármester ajánlotta Kliment Mihály (okl. közlekedésépítő mérnök, okl. útépítő-és útüzemeltető szakmérnök, okl. építőipari igazságügyi szakértő - a szerk.) és Tóth Major János személyében.

Az eseti bizottságnak az önkormányzat részéről csak fideszes tagjai vannak, ezt megszavazták az ellenzéki képviselők is, amelyhez csak gratulálni tudok nekik!

2016 szeptember 28-án a Városháza válaszolt lapunk kérdéseire az IMCS-vel kapcsolatban. Ritka pillanatok egyike, amikor "adatot közöl" az űönkormányzat.

Azután "belehúztak"

2011 szeptember végén kivágták az első 100 éves fát - persze "beteg volt és majd ültetnek helyette másik kettőt".


A fa 2011-ben

Dolgoznak a szekemberek 2016. szeptember 29-én

A törvényben előirt zajméréseket is elvégezték, de még hogy!

Három zajmérést végeztek az Intermodális Csomóponttal kapcsolatban. A három mérésből kettő idején nem dolgozott a Suzuki és a vonat sem járt, miközben egy teljes lakótelepet hagytak ki a mérésekből.

Mi is megmértük:

A nappal megengedett 60 dB-el szemben 61,7 dB-elt mértek, éjszaka a megengedett 50 dB-el szemben 53,6 dB-elt.

Forgalmat is mértek

Csak és kizárólag az állomás épületéig mérték a forgalmat,

2014-bem naponta 2000 áthaladó jármű zaját és porát kellett elviselni, 2015-ben 2500-nak és 2030-ban a tervezett átmenőforgalom további 1000 járművel fog naponta emelkedni.

A Schweidel József utca útborkolatának cseréjéről, zajvédőfalak építéséről és egy lelkiismeretes forgalomszervezésről szó sem esik, ahogy említésre sem kerül az itt élő emberek egészségi kockázata az átmenő forgalom miatt.

A környezetvédelmi előírásokra is nagyon ívben tesznek az építők!

2016. augusztus 28-án este meghitt tábortüzet raktak a gallyakból és 140 család ablaka alá füstöltek:

2016. augusztus 9-én megmutatták, hogy a pormentesítés nem tartozik a kiemelt feladatok közé:

"Napok óta ezt csinálják" - írta egy olvasónk a 2016. október 28-án megjelent cikkünkhöz.

Azután nem sokkal, hogy megjelentek a képek a porról, léptek a kivitelezők - erről viccesen szomorú videó is készült:

2016 októberében az is kiderült, Romanek Etelka polgármester elcseréli ezer esztergomi állampolgár akaratát dr. Völner Pál zűrös és áttekinthetetlen vasútberuházására.

Szintén 2016-ban történt, hogy az IMCS elkezdte megosztani a közvéleményt, ennek első városházi jele az volt, hogy az önkormányzat elkezdte takarítani az IMCS dokumentumokat a város honlapjáról.

Ezzel párhuzamosan beindult a civilek részéről a lobbi, hogyha helyben süket fülekre találnak az érintettek és a "csoda" közvetlen "elszenvedői", akkor ennek az ügynek az Országgyűlésben a helye. Tekintettel arra, hogy a parlamenti pártok "nem tépték" magukat azért, hogy interpellálhassanak az ügyben és gyakorlatilag az MSZP volt az egyetlen, amely párt részéről ígéret hangzott el arra, hogy lesz ilyen témájú felszólalás.

Tasó László válaszolt is:

Zavar támadt az erőben: Szent istván templomát is beáldozzák a vasútállomásért?

Szent István városában ez is megeshet!

Majd gondolkozni kezdtek: "Elképzelhető, hogy látogathatóvá teszik a vasútállomás melleti romokat Esztergomban"

Ezek nem európaiak, de még csak nem is esztergomiak!

"A jövő temetéséhez asszisztál az esztergomi városvezetés!"
Egy lehetőség, amellyel Esztergom vezetésére igazi európaiként tekinthettek volna, de inkább végrehajtják a felső ukászt és több ezer esztergomi ellen cselekszenek és hagyják, hogy nemzeti értékünk vesszen el megint - olvasói levél Esztergomból.

Aki dolgozik, az hibázik is

Nekiestek a területnek, mint tót az anyjának, először átvágták a város bejövő gázvezetékét, ezért fűtés és melegvíz nélkül maradt a fél Esztergom.


2016. november 19. - Elvágtak egy gázvezetéket a vasúti felújításhoz kapcsolódó beruházáson Esztergomban.

2017. január 19-én vágányrakásból vizsgáztak - kisiklott egy szerelvény:

Az egyik legérdekesebb pillanat az építkezésnek eddig az volt, amikor a vasúton dolgozó munkások ahelyett, hogy dolgoztak volna, elektronikai cikkekt, laptopokat és mobiltelefonokat kínáltak megvétele a Magvető ABC előtt.

A munkatempóról

"...hát nem veti szét őket a munkatempó". Korábban elterjedt az a mondás, hogy "a magyarok Európa építői". Mióta jogászok és korrupt politikusok vezetik a munkálatokat, semmi sem a régi. Remek példa erre annak az épületnek az épülése, amelyet 2017. áprilisában kezdtek alapozni és fogják látni a képen, hol tart ma.


Alapozás 2017. április 7.

Ugyanaz az épülgető épület ma, 2017. szeptember 3-án.

És akkor mutatunk néhány szívatás jellegű anyagot

Vonatbőgés egy nyári reggelen

Vonatbőgés éjjel

Láncfűrészelős szombat reggel

... és a végre hagytam a lakótelep és a körzet megújulását

Dr. Szerencsés Gergely István, a körzet önkormányzati képviselőjének Facebook oldala tele van jobbnál-jobb hírekkel. Félelmetes, ahogy megpróbál erényt és sikert kovácsolni abból, ahogy a kötelezően ellátandó feladatokat sorolja. Ne essünkmár hasra attól, mert "megújulnak a járdák és padok". Véleményem szerint a parkolóhelyek kialakítása az egyetlen dolog, ami "siker", már ha jogos a jelző.

Közzétett egy rövidke vieót is, amelyen látható, hogy fog megújulni a lakótelep egyik fele.

A néhány másodperces videó végén jól látszik, hogy a Schweidel József (a legtöbb fotó itt készült - a szerk.) változatlanul marad. Az itt álló lakótömbök egyfajta zaj- és porfogóként "védik" a lakótelep többi részét. Ahogy az alábbi képen látható romhalmaz is:h i r d e t é s

betöltés...

;