h i r d e t é s

Február közepéig többen fagytak meg, mint tavaly egész télen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Február közepéig többen fagytak meg, mint tavaly egész télen

2016. február 23. - 08:14
0 komment

Magyarországon február közepéig 147-en fagytak meg tavaly ősz óta, tízzel többen, mint a múlt télen – tudatta a Magyar Szociális Fórum kedden közzétett legújabb jelentésében.

hojelentes.network.hu

Január vége és február közepe között 26-an lelték halálukat rendkívüli kihűlésben. A legújabb áldozatok többsége (13 fő, köztük négy nő) fűtetlen lakásában fagyott meg, hárman a szabad ég alatt, tízen pedig kórházba szállításuk közben, illetve kórházba érkezésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Tavaly március 15-ig 137 életet ragadott magával a fagyhalál, jóllehet a tél nem volt enyhébb a mostaninál. A szomorú statisztikai adat arra enged következtetni, hogy a tűzifa akció csak részeredményt hozott. Erre utal, hogy az áldozatok 48 százaléka fűtetlen otthonában hűlt ki.

A kormány nem hallgatott a Magyar Szociális Fórum sürgetésére, hogy minden rászorulót lásson el fűtőanyaggal, és ne kösse engedélyhez az erdőkben kidőlt és az árterületekre kisodort fatörzsek és gallyak begyűjtését. Az MSZF-hez számos jelzés érkezett arról, hogy rászoruló családok és egyedülálló idős emberek nem kaptak tűzifát, és nem részesültek segítségben, vagy a rendelkezésükre bocsátott tüzelő kevésnek bizonyult ahhoz, hogy kihúzzák tavaszig.

A tél eddigi legidősebb áldozata 93 éves volt, a legfiatalabb pedig 16 éves. A fiatalkorú fiú januárban fagyott meg a szabad ég alatt.