h i r d e t é s

Francia kutatók szerint szeptemberben nukleáris baleset történhetett Oroszországban vagy Kazahsztánban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Francia kutatók szerint szeptemberben nukleáris baleset történhetett Oroszországban vagy Kazahsztánban

2017. november 10. - 06:30

 

Radioaktív felhő jelent meg Európa felett, most már sejteni, honnan jöhetett. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Emberi egészségre a felhő nem veszélyes. - írja a 444

Az elmúlt hetekben Európa felett észlelt radioaktív felhő alapján arra jutott a francia nukleáris biztonsági intézet, az IRSN, hogy szeptember utolsó hetében egy baleset történhetett egy orosz vagy kazah nukleáris intézményben. 

Az IRSN szerint az kizárható, hogy a baleset egy atomreaktorban történt volna,  valószínűbb, hogy nukleáris üzemanyagot kezelő telepen vagy nukleáris medicinával foglalkozó helyszínen történhetett a baleset. A francia intézet kitért arra is, hogy az esetnek nincs egészségügyi vagy környezeti hatása Európában. 

Az IRSN nem tudta pontosan belőni a radioaktív anyag légkörbe jutásának helyszínét, de az időjárási viszonyokat is figyelembe véve a legvalószínűbb, hogy az Urál-hegységtől délre, a hegység és a Volga-folyó között történhetett valahol, azaz vagy Oroszországban vagy Kazahsztánban. 

Az orosz hatóságok elmondása szerint nincs tudomásuk arról, hogy bármiféle nukleáris baleset történt volna az országukban. A francia intézet még nem vette fel a kapcsolatot a kazahokkal, így nem tudni, ők észleltek-e valamit. A Reuters próbált elérni egy illetékest az országban, de nem jártak sikerrel. 

Az elmúlt hetekben az IRSN mellett több európai intézmény is ruténium 106-os nukleonszámú izotópját regisztrálta a légkörben. (Reuters) / 444.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s