h i r d e t é s

Gulyás a klímavédelemről – Ej, ráérünk arra még!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gulyás a klímavédelemről – Ej, ráérünk arra még!

2019. június 26. - 10:44

Petőfi Pató Pál ura kel életre, amikor a Fidesz klímavédelmi ügyekben nyilatkozik. Miközben Indiában a nagyon enyhe monszunidőszak egyre súlyosbodó vízhiánnyal fenyeget – jelenleg öt millió ember néz szembe ennek rémével – addig ennek tükrében Gulyás Gergely kijelentése olyan pofátlanság, amit nehéz csak úgy szó nélkül hagyni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 20-án - Fotó: MTI/Kovács Attila

A klímavédelmi egyezmény a Fidesz részéről történt elkaszálása nem kis égés Európának, de Magyarországnak sem, bár ez utóbbi nem sokat nyom a latban, annyi okot adott a Fidesz arra, hogy a pofánkról égjen a bőr, hogy már az is csoda, hogy nem orvosi bemutató bábukként dolgozunk.

Ami Szijjártó szerint drága és kockázatos, az Gulyás Gergely szerint egyáltalán nem sürgető.

Semmi nem sürget bennünket

– ezzel a mondattal tért rá beszámolójában a klímavédelemre Gulyás Gergely az Index szerint, amit az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtt tartott. Mint megírtuk, a bizottságot Szél Bernadett független képviselő hívta össze, miután Magyarország, Csehország és Lengyelország vétójával elbukott a javaslat, hogy az EU-s tagállamok 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a vétót, hogy már 2030-ra is ki van tűzve az unióban egy hasonló klímastratégia.

Ezt a 2030-ig kitűzött tervet senki nem vitatja, azonban abban, hogy 2050-ig minek kell történnie, nincsen megegyezés.

Szerinte Magyarország 1990 óta példátlan mértékben csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, a 2030-ra kitűzött klímacél megvalósítása pedig a terv szerint halad. Abban Gulyás szerint mindenki egyetért, hogy az államnak tevékenyen részt kell vennie a klímaváltozás elleni harcban, az aktuális céloktól pedig a kormány csak 1-2 százalékkal van elmaradva. /24.hu/

Bátor kijelentések, csak éppen semmi nem utal Gulyás szavainak igazolására, és hitelesített információ sem érhető el Magyarország klímavédelmi erőfeszítéseiről. Valahogy az, hogy évente egyszer – nem ritkán gumikesztyű nélkül – kicsapják a gyerekeket szemetet szedni, távolról sem tűnik elégséges megoldásnak.

Ami Gulyást illeti, ő csupán a tipikus fideszes. Hárítás fensőbbséges, mondhatni rátarti magatartás és bárminemű konkrétum, valamint azok számonkérésének hiányában semmi ne tartja vissza, hogy pofán köpje népét.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s