h i r d e t é s

Háziorvos nélkül marad Fót egy része

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Háziorvos nélkül marad Fót egy része

2023. január 25. - 05:51

Mindkét háziorvos távozik a Fóthoz tartozó Kisalag rendelőjéből. Egyikük nyugdíjba megy, így a másik orvosra maradna 4 ezer ember ellátása, de ő ezt nem vállalja.

Forrás: RTL

Nem ez azonban felmondásának egyetlen oka, a magas rezsivel és az ügyeleti rendszer átalakításával is indokolta döntését. Ha nem sikerül gyors megoldást találnia az önkormányzatnak, nyár elejéig marad.

Fóthoz tartozó négyezer lelkes Kisalag városrésznek két háziorvosa van. Egyikük azonban tegnap a rendelő Facebook oldalán jelentette be, hogy hamarosan egy sem lehet. Az idősebb orvos ugyanis nyugdíjba megy, a másik pedig tartósan nem tudja vállalni két körzet betegeit, így felbontja a szerződését az önkormányzattal.

„Most a két kisalagi háziorvos kiesik, az azt jelenti, hogy csak az öregfaluban, illetve a Szent Benedek parkban lévő egyészségügyi központban maradnak háziorvosok. A kisalagiaknak, főleg az idősebbeknek nehezebb az utazás, de nekik oda el kell jutni, ez plusz idő, plusz energia, plusz várakozás” – mondta egy helybéli férfi.

A helyiek a Híradónak azt mondták, így sokkal több teher hárul majd a többi fóti háziorvosra, ráadásul többségük hamarosan szintén nyugdíjas korú lesz.

„Jelen pillanatban 4 időskorú doktor úr van Fóton, egy 21 ezer lakosú városban, akik mind szépkorúak, tehát bármikor fennállhat, hogy ők igénybe veszik a jogos pihenőjüket. Én teljes mértékben a doktor úr mellett állok, és egyetértek abban, hogy ez a betegellátás rovására mehet” – mondta egy asszony a Híradónak.

A fiatal orvos nem csak azért bontott szerződést az önkormányzattal, mert egyedül kéne ellátnia a betegeket. Azt is közölte,  segítség nélkül nem tudják fizetni a rendelő megemelkedett rezsijét, ezen kívül az új ügyeleti rendszert is problémásnak tartja.

A két háziorvos június végéig marad, ha addig nem sikerül megoldást találni a problémákra.

A távozó háziorvos nem akart nyilatkozni az RTL Híradónak.

Fót egyik önkormányzati képviselője azt mondta, igyekeznek plusz támogatást biztosítani a praxisnak, mert meg akarják tartani az orvosukat.

„Itt maradt az önkormányzat, minden önkormányzat arra, hogy megpróbálja ezeket a feladatokat megoldani. Nem mi tehetünk az egészségügyi átszervezésről, nem mi tehetünk a magas energiaárakról. Nem mi tehetünk arról, hogy egy háziorvosi praxis képtelen kigazdálkodni, mert a finanszírozás alapján nem tud annyi tartalékot képezni” – panaszolja Vargha Nóra.

Az önkormányzat most lázasan keres új háziorvost a nyugdíjba vonuló helyére, hogy maradjon a másik orvos is. (rtl.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky